lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Lolalola 22 ani
Femeie
22 ani
Cluj
cauta Barbat
26 - 80 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Ioan Slavici - Moara Cu Noroc  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


O lucrare in proza de dimensiuni medii, cu actiune structurata pe un singur plan narativ, redand cu precadere evolutia unui singur personaj. Tensiunea narativa este gradata si se concentreaza in jurul unei singure probleme. Deznodamantul este concluzia intregii actiuni si elucideaza textul in ansamblul sau. Nuvela are ca scop nu atat crearea unui univers imaginar elaborat, cat surprinderea unor fragmente de viata relevante pentru existenta omeneasca.

Ghita si Ana, alaturi de cei doi copii ai lor, iau in arenda un han, numit in zona, „Moara cu noroc”, cladire la rascruce de drumuri, asezata in pustietate. Familia tanara este urmata de asemenea si de mama Anei, o batrana inteleapta ce se opune in prima faza acestei schimbari. La han, afacerile merg bine pana cand Ghita e conditionat de Lica Samadaul, porcarul bogat si talharul temut al regiunii, sa devina complice faradelegilor sale. Ghita cantareste alternativele pe care le are in fata: sa se intoarca in sat sau sa participe cu prudenta la acest joc al inavutirii si al infractiunii. El accepta aceste conditii, gandindu-se ca trei ani ii vor fi de ajuns pentru a se imbogati, moment in care va parasi „Moara cu noroc”. Evenimentele decurg insa altfel. Lica Samadaul il calca pe arendas, danseaza cu Ana, atragand-o in mrejele lui si ucide o colaboratoare infidela.

Ghita e inchis pentru catva timp, eliberat pe chezasie si supravegheat de fostul sau prieten bun, comisarul Pintea. Pentru a-l prinde pe Lica in flagrant, Ghita isi lasa sotia momeala, iar ea, crezandu-se parasita, se abandoneaza in bratele hotului. Pintea il ucide pe Lica, aruncandu-l intr-un rau involburat, dar inainte de a muri, Lica il impusca pe Ghita, in timp ce cizmarul isi ucidea la randul sau nevasta necredincioasa. Acest ciclu sangeros al pedepselor intre oameni e incheiat de o sentinta profund etica rostita de batrana, la final: „-Se vede c-au lasat ferestrele deschise! zise ea intr-un tarziu. Simteam eu ca nu are sa iasa bine: dar asa le-a fost data!... ”






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: