lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Lolalola la Simpatie.ro
Femeie
22 ani
Cluj
cauta Barbat
26 - 80 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Raffaello Giovagnoli - Spartacus  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1528


Descrisa si comentata cu eruditie, viata poporului roman apare chiar din primele pagini ale operei lui Raffaello Giovagnoli (Spartacus) ca o stea luminoasa, mereu chematoare in afunduri istorice rascolitoare, cu adevarat legendare. Izvorat din freamatul miscarii, din sentimentul sacru al omeniei si omenescului, din setea inepuizabila de bine si frumos, de purificare si libertate, dar si dintr-o sete de demascare a faptelor omenesti sangeroase si injositoare, calitatile acestei scrieri contrastante isi au sorgintea in intuirea necesitatii primare si absolute pentru om si pentru societate a transformarilor, a mutatiilor sociale si etice.

In acest sens Spartacus, protagonistul operei cu acelasi nume, simbolizeaza maretia soarelui, spiritul innoitor al antichitatii, patrunse de suflul imbatator al libertatii. Or, la baza operei Spartacus se afla una din cele mai mari rascoale ale sclavilor care au avut loc in Roma antica (din anii 71-73 i. e. n.). Glasul poporului se face tot mai auzit in templul istoriei: in fruntea rascoalei este un sclav, un gladiator, pe nume Spartacus, un om de o minte larga, de un stralucit talent militar, care izbuteste sa ridice la lupta si sa uneasca, sa cimenteze o masa uriasa de sclavi, facand din ea o oaste disciplinata care trei ani la rand infrange legiunile romane.

Dar, o data cu sporirea randurilor armatei pe care o conduce, creste imens si popularitatea lui Spartacus, gratie luptei neimpacate intru cucerirea dreptatii si egalitatii pentru toata lumea, indiferent de nationalitate, si eliberarea lor de sub jugul oricarei asupriri si exploatari. Evident, insa, o data ce sclavii nu s-au patruns pe deplin, pana la capat, de scopul luptei lor, fapt care le-a lispit mereu randurile de fermitate si unitate, indepartandu-i de atingerea scopului propus, rascoala lor fu inabusita. Numele lui Spartacus a fost ca un strigat al noului, ca o chemare a viitorului, al soarelui luminos al libertatii, egalitatii si fraternitatii, a fost si vesnic va ramane un simbol al luptei pentru toate acestea ce fac fericirea umana.






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: