lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
deiutza20
Femeie
21 ani
Bacau
cauta Barbat
21 - 44 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Tadeusz Dolega-Mostowicz - Vraciul  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Publicat in 1938, cu putin timp inaintea inrolarii scriitorului in armata poloneza, unde acesta avea sa isi gaseasca sfarsitul la numai 41 de ani, romanul 'Vraciul. Profesorul Wilczur' este o lucrare reprezentativa pentru Tadeusz Dolega-Mostowicz.

Romanul prezinta povestea profesorului Rafal Wilczur - un chirurg celebru si foarte talentat, 'o somitate in lumea medicala' care, in urma unui atac, isi pierde memoria pentru aproape doua decenii.
Cu toate acestea, continua sa-si practice instinctiv meseria, cu ustensile improvizate si imprumutand multe leacuri traditionale.

''Ziua nu venea nimeni pe aici si cu atat mai putin noaptea. Dimineata insa era forfota in jurul gropilor. Taranii din satele asezate pe o raza de cativa kilometri de oras, care se ocupau cu caratul gunoaielor, veneau cu incarcatura lor duhnitoare. Batranului Pawel Bankowski, gospodar din Brzozowa Wolka, ii placea munca cinstita.
De aceea trasese chiar pe marginea gropii si isi descarca linistit caruta. Nu se grabea, pentru ca si iapa trebuia sa se odihneasca inainte de a porni la drum, dar si el suferea de astm, lucru de inteles la varsta lui.

Tocmai terminase si isi intindea pe capra sacul cu resturile de fan, cand auzi clar un geamat venind din groapa.
Isi facu repede semnul crucii si isi ascuti auzul. Geamatul se auzi si mai puternic. - Hei!, striga el. Cine naiba-i acolo? – Apa!, gemu o voce slaba.'' (Vraciul. Profesorul Wilczur, de Tadeusz Dolega-Mostowicz).






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: