lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
pisy_rasfatata
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 55 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Cezar Petrescu - Romanul Lui Eminescu  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Trilogia Luceafarul, Nirvana si Carmen Saeculare, publicata de Cezar Petrescu sub titlul generic Romanul lui Eminescu, a aparut intiia oara la editura Nationala-Ciornei, in decurs de un an si jumatate, din 1935 pina la sfirsitul lui 1936, cum precizeaza Mihai Gafita in Citeva date de istorie literara. Comprimata, disjuncta si lipsita de constructia unitara a Trilogiei, varianta compendiu din 1939 a starnit unele nedumeriri, intre altele si pentru faptul ca volumul al doilea din aceasta serie nu pastreaza aproape nimic din datele corespondentului sau genetic din ansamblul trilogiei, rezumind, in marginea hazardului, o parte din naratiunea primului volum (Luceafarul) si sectiunea finala a volumului al treilea (Carmen Saeculare), aparute, cum spuneam, intre 1936-1937.

Structuri distincte in arhitectura de ansamblu a intregului roman, jumatatile care compun volumul II al editiei din 1939 anuleaza orice legatura epica intre ele. situindu-se in afara unitatii artistice sub care acestea se prezentau in corpus-ul Trilogiei. Prefata care deschide editia (fin 1939 a celor doua volume, teoretizinci asupra artei romanesti in general, nu releva, de asemenea, vreun motiv deosebit. in virtutea caruia Cezar Petrescu sa fi intreprins aceasta derogare de la infatisarea initiala a naratiunii sale. Asa se face ca a patra dintre editiile romanului despre viata lui Eminescu a ramas, oarecum, suspendata in propria ei taina, daca nu cumva s-a exclus, de la inceput, atit dintre variantele care i-au premers, cit si din sirul celor care i-au urmat.
Nemultumit el insusi sau, mai sigur, animat de comentariile (unele extrem de acide), cum este articolul lui Perpessicius, autorul tipareste o noua editie a romanului, revenind asupra textului si departajindu-l, din nou, in trei volume. Este vorba de editiile aparute in anii 1941, 1943..."






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: