lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
barbyy Profile
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 80 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / J.K. Rowling - Harry Potter Si Piatra Filozofala  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1528


Harry Potter traia cu matusa si unchiul lui Vernon⁠ si Petunia Dursley⁠, si cu fiul acestora, batausul Dudley, care toti se purtau abuziv cu el. Cand Harry a implinit unsprezece ani, semiuriasul Rubeus Hagrid i-a adus personal scrisoarea prin care era admis la Scoala de Vrajitorie Hogwarts, dezvaluindu-i in acelasi timp ca parinti lui, James si Lily Potter, erau vrajitori. Cand Harry avea un an, un vrajitor rau si puternic, Lord Voldemort, i-a omorat parintii. Harry a supravietuit blestemului de moarte al lui Voldemort, care i-a ricosat din frunte si aparent l-a distrus pe Lordul Negru, lasandu-i lui Harry o cicatrice in forma de fulger pe frunte. Fara sa stie, Harry era celebru in lumea vrajitorilor.

Hagrid l-a dus pe Harry in Diagon Alley⁠, cartierul negustoresc ascuns al vrajitorilor⁠ din Londra. Parintii ii lasasera lui Harry o avere tinuta in Banca Gringotts⁠. Harry cumpara rechizite si o bagheta de la Ollivander⁠. Miezul baghetelor lui Harry si a Lordului Voldemort au pene din aceeasi pasare phoenix, ceea ce le face sa fie „baghete-surori”. Hagrid ii da lui Harry o bufnita pe care el o boteaza Hedwig. Dupa o luna, Harry urca in trenul Hogwarts Express la gara King's Cross, de pe peronul secret 9¾⁠. In drum spre Hogwarts, Harry se imprieteneste cu colegul sau din primul an Ronald Weasley, si o cunoaste pe Hermione Granger, care le displace la inceput ambilor. Harry intra si in conflict cu un alt elev din primul an, Draco Malfoy.

La Hogwarts, o Palarie de Sortare⁠ magica ii imparte pe elevii de primul an in patru „case”⁠(d) – Gryffindor, Slytherin, Hufflepuff si Ravenclaw – dupa personalitatea si talentul fiecaruia. Draco intra in Slytherin, o casa din care provin toti vrajitorii negri, in timp ce Harry, Ron, si Hermione sunt trimisi la Gryffindor.

Calitatile innascute de zbor cu matura⁠ ii aduc lui Harry un loc in echipa de Quidditch⁠ a casei Gryffindor pe post de seeker. Harry ajunge sa ii displaca profesorul de potiuni⁠(d) Severus Snape, care favorizeaza elevii din Slytherin incercand sa-i provoace lui Harry esecul scolar. Malfoy ii pacaleste pe Harry si pe Ron sa riste exmatricularea⁠, atragandu-i afara din sala comuna a casei lor dupa ora culcarii. Neputand sa-i opreasca, Hermione merge cu ei. Intelegand farsa jucata de Malfoy, ei se ascund intr-un coridor interzis si descopera un caine urias cu trei capete care pazeste o trapa. Ron si Harry o salveaza apoi pe Hermione de un troll in timpul festivitatilor de Halloween, si cei trei devin buni prieteni. Coroborat cu ranirea la picior a lui Snape, si cu comportamentul lui suspect, Harry, Hermione, si Ron cred ca el incearca sa treaca prin acea trapa.

Hermione le cere celor doi baieti sa nu mai cerceteze aceasta, atragandu-i lui Harry atentia spre primul lui meci de Quidditch. In timpul meciului, comportamentul ciudat al lui Snape si faptul ca matura lui Harry a incercat sa-l arunce, o conving si pe Hermione ca Snape a vrajit matura lui Harry. Harry a primit insa si un dar de Craciun anonim – mantia de invizibilitate⁠(d) a tatalui lui. Folosind-o pentru a explora scoala, el descopera Oglinda Erised⁠, care arata privitorului ceea ce isi doreste. Harry isi vede parintii.

Cei trei citesc intr-un ziar un articol despre o tentativa de jaf a Bancii Gringotts din acelasi seif din care Hagrid luase un obiect la inceputul anului scolar pentru directorul scolii, Albus Dumbledore. Ei banuiesc ca obiectul din spatele trapei este piatra filozofala⁠(d), un obiect magic care confera purtatorului ei nemurirea si capacitatea de a transforma orice metal in aur pur. Un centaur din padure, pe nume Firenze, il avertizeaza pe Harry ca Voldemort incearca sa fure piatra filozofala pentru a-si repara trupul. Cand Dumbledore este inselat sa plece de la Hogwarts, Harry, Hermione si Ron se tem ca furtul este iminent si coboara prin trapa.

O serie de obstacole ii obliga pe Ron si pe Hermione sa ramana in urma, in timp ce Harry continua drumul. Harry il gaseste pe Quirrell⁠, profesorul lui de aparare impotriva artelor rele⁠, care recunoaste ca el a vrajit matura lui Harry si a dat drumul trollului prin scoala; Snape il proteja pe Harry. Voldemort, al carui chip este atasat de ceafa lui Quirrell, se folosea de acesta pentru a dobandi piatra filozofala. Harry este obligat sa stea in fata Oglinzii Erised. Aceasta recunoaste ca Harry nu doreste piatra din lacomie, si o depune in buzunarul lui. Quirrell incearca sa ia piatra si sa-l omoare pe Harry, dar se arde cand il atinge. Pe Harry incepe sa-l doara cicatricea si isi pierde cunostinta.

Harry se trezeste in infirmeria scolii. Dumbledore ii explica lui Harry ca i-a supravietuit lui Voldemort deoarece mama lui si-a sacrificat viata pentru el si i-a lasat astfel un puternic farmec protector. Ura si lacomia lui Quirrell l-au facut sa se arda cand l-a atins pe Harry; Voldemort l-a lasat apoi pe Quirell sa moara. Dumbledore dezvaluie ca el i-a dat lui Harry mantia de invizibilitate, in timp ce piatra filozofala, care il tinea in viata pe longevivul Nicolas Flamel⁠, a fost distrusa pentru a nu mai putea fi furata. La banchetul de incheierea anului scolar, Gryffindor castiga Cupa Caselor. Harry se intoarce la familia Dursley din Privet Drive⁠ pana la urmatorul an scolar.






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: