lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Bianca xxx
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 43 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / J.K. Rowling - Harry Potter Si Pocalul De Foc  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


In al patrulea an la Hogwarts, Harry are din nou probleme. Primul semn al acestora apare dinaintea inceperii Cupei Mondiale de Vajt-Hat cand are un vis cu Cap-de-Mort si Peter Pettigrew vorbind despre omorarea lui Harry. Altul este inaintea cursurilor, imediat dupa finala Cupei Mondiale de Vajt-Hat, cand un grup de Devoratori ai Mortii creeaza haos in campingul unde poposisera specatatorii finalei, iar pe cer apare Semnul Lordului Voldemort - creat tocmai cu bagheta lui Harry!

La Scoala, este anuntata suspendarea Cupei Hogwarts la Vajt-Hat, datorita reluarii traditiei Turnirului celor Trei Vrajitori (Tri-Wizard Tournament). Acesta este un concurs pentru studenti la diverse Scoli de Magie din intreaga lume, in care participantii trebuie sa treaca de trei probe foarte dificile pentru a aduce trofeul in posesia scolii lor. Pentru a participa la concurs, un student trebuie mai intai sa se inscrie prin introducerea unui bilet cu numele sau in Pocalul de Foc; iar conditiile de anul acesta cer ca participantii sa fie din ultimul an de studii. Conditiile fiind impuse prin restrictii magice, Harry nu isi face probleme, dar in mod neasteptat, se dovedeste ca numele lui Harry a fost totusi pus inauntru; si nu de un prieten, dupa cum va remarca Sirius Black. Cand Pocalul selecteaza un al patrulea participant, toata lumea este revoltata, insa nimic nu mai se poate schimba: Pocalul a luat decizia, si Harry va trebui sa participe la turnir.

Prima proba se desfasoara la putin timp dupa inceperea Turnirului. Nimeni nu ar trebui sa stie care este sarcina de indeplinit in prima proba, insa Hagrid i-o dezvaluie lui Harry: patru dragoni mari, imensi, urmeaza sa lupte contra campionilor din Turnir. Harry este nemultumit ca spectatorii ar putea sa considere ca triseaza, dar cand afla ca cei doi campionii din strainatate, Fleur Delacour si Viktor Krum, stiu si ei la fel de multe, se decide sa-i spuna si lui Cedric Diggory, campionul care reprezenta Hogwarts. Dintre dragoni, cel mai rau si fioros era considerat Tintatul Maghiar, si tocmai acesta ii revine lui Harry prin tragere la sorti. Desi Harry nu prea stie cum sa se descurce contra dragonului, dar cu ajutorul profesorului Moody si al lui Hermione exerseaza si isi perfectioneaza vraja de chemare, Accio. Cand ii vine randul sa se lupte contra dragonului, Harry reuseste sa isi cheme matura sa, un Fulger (Firebolt) primit cadou de la nasul sau,reusind sa scape astfel din capcana de foc a dragonului. Dupa un timp, in care dovedeste ca este intr-adevar foarte priceput la zburat, Harry trece de prima proba si afla ca oul de aur pe care l-a luat este un indiciu pentru urmatoarea.

A doua proba se dovedeste a fi mai greu de descoperit, de pregatit si de confruntat.

La a treia proba campionii trebuie sa gaseasca drumul printr-un labirint magic in care se afla Cupa Turnirului. Cine ia primul cupa castiga concursul si premiul de 1000 de galeoni. Dupa cateva peripetii in labirint, Harry si Cedric gasesc cupa in acelasi timp. Se imboldesc unul pe altul, nestiind cine sa fie cel care ia cupa, dar apoi se gandesc sa o ia amandoi in acelasi timp. Indata ce o ating, se trezesc intr-un cimitir; deodata apare Sobo, care il omoara pe neasteptate pe Cedric. Harry este imobilizat si legat de o piatra funerara pe care citeste "Tomas Dorlent Cruplud" (Tom Marvolo Riddle). Sobo pregateste un ritual magic, pentru o creatura urata, scarboasa si aproape neajutorata, pe care o pune intr-un ceaun; foloseste apoi un "os al tatalui, dat fara stiinta sa" (este folosit un os din mormantul de la picioarele lui Harry), "fibra... a servitorului... data de... buna voie" (Sobo isi taie mana dreapta!) si "sangele dusmanului.. luat cu forta" (Sobo il inteapa pe Harry in brat).

Dupa implinirea ritualului, Cap-de-Mort reinvie si isi cheama servitorii - Devoratorii Mortii. In fata lor doreste sa le arate ca este la fel de puternic ca si inainte: se dueleaza cu Harry. Insa cand vraja de dezarmare a lui Harry se ciocneste de blestemul fatal (Abracadabra / Avada Kedavra) trimis de Cap-de-Mort, baghetele celor doi sunt unite in mod surprinzator de o raza aurie, care se desface si se transforma intr-o retea in forma de cupola care-i desparte de Devoratorii Mortii. Dupa o concentrare intensa, Harry reuseste sa respinga un fenomen ciudat si necunoscut care are loc de-a lungul firului auriu, si pe baza unei intuitii il impinge spre bacheta lui Voldemort. Sub cupola incep sa apara fantomele vrajilor baghetei: mana argintie pe care a creat-o mai devreme pentru Sobo, apoi Cedric, Bertha Jorkins, si in final Lily si James Potter, parintii lui Harry!

Aceste fantome creeaza o diversiune care ii ofera lui Harry timp sa ajunga la portal (portkey) pentru a fi transportat instantaneu inapoi la Hogwarts. Harry respecta rugamintea lui Cedric de a duce si corpul neinsufletit al acestuia inapoi la Hogwarts, inapoi la tatal lui, dar pentru ca dupa ce ajunge langa el nu poate sa-i traga corpul greu al lui Cedric spre cupa, se foloseste de o vraja de chemare, prin care aduce cupa la el si scapa din cimitir.

Chiar ajuns inapoi la Hogwarts, pericolul nu a incetat, intrucat profesorul Moody se dovedeste a fi un impostor, nimeni altul decat Barty Crouch Jr., care se folosea de PoliPotiune (polyjuice potion) pentru a isi asuma infatisarea veteranului Alastor "Ochi-Nebun" Moody. Dupa capturarea acestuia, urmeaza pregatiri pentru o noua confruntare cu Cap de mort, mult mai periculos acum decat in anii anteriori. Harry insa trebuie sa se intoarca pe perioada vacantei la singurele sale rude de sange, familia Dursley.






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: