lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
dela_dela pe Simpatie
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 48 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Ioan Grosan - Un Om Din Est  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Romanul lui Ioan Grosan Un om din Est e povestea catorva tineri intelectuali dintr-un orasel transilvanean de pe la sfarsitul anilor '80, epoca de crepuscul a regimului comunist. E vorba in realitate de mai multe povesti, de naratiuni intrepatrunse destul de strans, care ii au ca eroi pe doi buni prieteni si fosti colegi de facultate, Nelu Cucerzan (zis si Sanepidu) si Iuliu Borna. Ajunsi amandoi profesori la aceeasi scoala, barbati in preajma varstei de 30 de ani, au amandoi preocupari literare (Cucerzan scrie recenzii si e corespondent al Scanteii tineretului, Borna scrie proza), n-au nicio tragere de inima pentru meserie si chiulesc cat pot si - treaba asta le ocupa o buna parte din timp - alearga dupa femei.

Nu sunt singurele existente surprinse in roman. Daca Cucerzan si Borna sunt, sa zicem asa, personajele principale, inginerul silvic Willy Schuster si profesorul de biologie Grigore Samsaru ar putea si ei sa candideze la cate un Oscar onest pentru cate un supporting role. Daca cel de al doilea e caraghios si gogolian de-a dreptul in eforturile sale de a deveni membru de partid, primul e pus de autor sa cocheteze cu o dimensiune mai profunda si urmareste, precum capitanul Ahab al lui Melville, un Moby Dick al sau, un cerb urias si aproape imposibil de fotografiat.

Fara a fi simplu ca structura, romanul nu e nici din cale-afara de complex. Capitole in care relatarea ii apartine autorului, care vede realitatea prin ochii reflectorilor Cucerzan si Borna alterneaza cu scrisorile celui dintai adresate celui de al doilea, cu sectiuni scrise cu caractere cursive in care Cucerzan isi povesteste aventurile erotice din diferite colturi ale tarii. Acestea sunt intitulate, invariabil, Din insemnarile erotice ale lui Nelu Sanepidu, trimitere mai degraba stangace la foiletoanele dintr-o revista saptamanala cu ambitii de satira politica. Avem, in ultimul rand, si relatari omnisciente ale intamplarilor prin care trec eroii. In ansamblu, un ghiveci greu de mestecat uneori, in care legumele sunt destul de prost fierte.
Oamenii lui Grosan bovarizeaza din greu in orasul de provincie, iar debuseul cel mai lesnicios e sexualitatea. Willy Schuster e nitel gerontofil si traieste cu gazda, Sari neni, o unguroaica de nurii careia se bucurase, in alte timpuri, si tatal lui, Samsaru, in stradaniile sale de a intra in partid, intra (dupa propria reflectie) in secretara de partid, tovarasa Szekely, Cucerzan e cuprins adesea de accese de dromomanie si bate tara in lung si in lat in cautare de aventuri erotice, pentru a fi acaparat in cele din urma de fatala Vianda, o frumoasa doctorita repartizata la scoala lui etc. Aspiratiile personajelor nu depasesc cel mai adesea imediatul si cad de regula in derizoriu. Incapabil sa prinda cerbul urias, Willy sfarseste prin a livra un cerb schiop pentru o partida de vanatoare a lui Nicolae Ceausescu.






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: