lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
sexyindianca 24 ani
Femeie
24 ani
Ilfov
cauta Barbat
24 - 53 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Iuri Olesa - Trei Grasani  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543




Trei grasani este un roman fantastic sovietic sau basm revolutionar scris in 1924 de Iuri Olesa (1899-1960), care a fost publicat prima data in 1928.

A fost primul basm revolutionar din literatura sovietica. Reactia critica la inceput a fost variata. V. Boiceavski intr-un articol „Cum nu ar trebui sa fie povestile pentru copii” a considerat romanul ca pe o prezentare „invelita in zahar” a revolutiei. Anatoli Lunacearski a vazut insa in ea „apologetica sincera a intelectualitatii artistice care accepta revolutia”.

Evenimentele au loc intr-o tara fara nume, aflata in pragul revolutiei. Puterea in stat este detinuta de trei grasani, oligarhi bogati cu monopol asupra resurselor naturale ale statului. O indelungata rezistenta in industria de producere a berii este condusa de doi barbati: Prospero Armurierul si Tibul Acrobatul.

In timpul unei confruntari majore cu fortele guvernamentale, Prospero este capturat si este programat pentru executie. Totusi, in acelasi timp, paznicii dezertori distrug papusa lui Tutti, mostenitorul desemnat al celor trei grasani. Papusa este o creatie minunata, capabila sa cante, sa danseze si arata ca o fata adevarata, chiar si creste ca una. Cei trei grasani il cheama pe un savant celebru, doctorul Gaspar Arnery, si ii ordona sa repare papusa pana a doua zi. Doctorul, fara cunostinta lor, este un simpatizant al rezistentei si l-a ajutat pe Tibul sa scape de urmarirea armatei.

Gaspar incearca sa repare papusa, dar isi da seama ca este imposibil de reparat in mai putin de trei zile. Din fericire, o intalneste pe Suok, o fata tanara care arata exact ca papusa stricata si o convinge sa coopereze cu el. Ea reuseste sa obtina cheia custii lui Prospero de la Tutti. Cand merge sa-l elibereze in timpul noptii, ea are un dialog cu un alt prizonier, o creatura umanoida acoperita cu blana. Detinutul o cheama pe nume si ii da un bilet inainte de a muri.

Suok il elibereaza pe Prospero, care reuseste sa fuga. De data aceasta, rascoala are succes. Dupa ce se termina, Tutti si Suok apar in fata oamenilor si citesc nota data de prizonier. A fost candva un barbat pe nume Toub, un mare savant care a facut papusa pentru Tutti la ordinul celor trei grasani, pentru a-l inlocui pe Suok, care era sora lui geamana. Suok a fost vandut circului. Apoi, cei trei grasani i-au cerut sa inlocuiasca inima lui Tutti cu una de fier si, odata ce i-a refuzat, l-au inchis in cusca.






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: