lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexanndra1994 23 ani
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 42 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Jean Jack Rousseau - Confesiuni  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Incepute sub semnul unei sinceritati absolute, Confesiunile lui Rousseau se pun imediat sub semnul intrebarii, prin siguranta prea increzuta cu care se plaseaza in zona unei valori unice, dandu-se drept exemplu pentru toate generatiile urmatoare. Ideea e simpla: daca vrei sa afli adevarul despre om, atunci citeste Confesiunile. Problema apare insa chiar de la primele randuri. Cum se poate da drept exemplu un om a carui luciditate este din start alterata de orgoliul unei asemenea afirmatii?

Cum poate vorbi un singur om in numele speciei umane? Pe de alta parte, afirmatia ca opera sa nu va putea avea imitatori e de-a dreptul amuzanta acum. Rousseau era sigur ca socheaza, echivaland gestul sau confesiv cu afisarea unui om in pielea goala in fata tuturor celor care doresc sa-l vada. Iata omul, reprezentantul cel mai fidel al speciei, cel care cunoaste oamenii, dar care se crede diferit de toti ceilalti. Contrazicandu-se, Rousseau isi pune marturisirile sub semnul imaginarului, prezentandu-se nu asa cum a fost, ci cum isi inchipuieste ca ar fi fost. Desi face o transcriere oarecum cronologica a evenimentelor vietii, nu se multumeste sa le enunte, lasandu-le la aprecierea cititorului, ci le interpreteaza, prin intermediul sentimentelor (foste sau actuale).

Timid si temator declarat, Rousseau descopera viata si o reda cu pasiune. Timiditatea - sau credulitatea - il pune, de altfel, adeseori, in ipostaze delicate. Descoperindu-si slabiciunile, scriitorul descopera omul si reuseste sa contureze o conceptie despre existenta acestuia. Daca personajul lui Rousseau nu este neaparat cel mai reprezentativ pentru specia sa, el este cel mai potrivit pentru ceea ce isi propune autorul sau. Asemanandu-se uneori cu un roman picaresc, Confesiunile se situeaza intr-un echilibru fragil intre descoperirea (parcurgerea) lumii si a sinelui. Ovidiu Baron






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: