lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Kitana
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 48 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Joshua Slocum - Navigand Singur In Jurul Lumii  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Americanul de origine canadiana Joshua Slocum (1844-1909) a fost primul om care a navigat de unul singur in jurul lumii, la bordului vasului sau Spray, un sloop micut, lung de 11 m si avand un deplasament de doar 12 tone. A pornit din Boston, Massachusetts, pe 24 aprilie 1895, navigand initial spre est, apoi cotind inspre sudul Oceanului Atlantic, si s-a intors inapoi in America in iunie 1898, dupa mai bine de 3 ani de calaorie si dupa ce ocolise intreg Pamantul, parcurgand 74 000 km pe apa.

Slocum a navigat fara instrumente moderne (chiar si pentru acea data) precum ar fi un cronometru, necesar pentru masurarea precisa a longitudinii. Nu-l grabea nimic si avea timp destul, deci nu conta prea mult longitudinea exacta, cat timp nu se afla pe directia vreunei insulite netrecute pe harta (pe vremea aceea inca mai existau). In drumul sau a trecut prin Insulele Azore, Gibraltar, Insulele Canare, Insulele Capului Verde, Rio de Janeiro, Montevideo, Stramtoarea lui Magellan, apoi Oceanul Pacific, Samoa, Fiji, Sydney, Melbourne, Insulele Mauritius, Cape town, a oocolit Capul Bunei Sperante, a urmat apoi Insula Sfanta Elena, Trinindad, Grenada, si, in sfarsit, Fairhaven (Massachusetts), locul de plecare. Lucru remarcabil, J. Slocum a parcurs 2000 de mile inspre vest in Oceanul Pacific fara sa se atinga de carma – oceanul meritandu-si, de data asta, numele de Pacific. In timp ce traversa Pacificul s-a oprit si in insula Mas a Tierra, insula in care a naufragiat Alexander Selkirk, marinarul a carui poveste a servit ca sursa de inspiratie pentru Robinson Crusoe.

Aceasta expeditie este amanuntit descrisa in cartea „Sailing alone around the world”, scrisa chiar in timpul calatoriei si aparuta in 1900, carte care care n-ar trebui sa lipseasca din lecturile obligatorii ale oricarui adolescent (ma rog, in masura in care adolescentii mai au rabdarea sa citeasca romane de calatorie, chiar si pe iPad sau Kindle).

Este o poveste frumoasa, aproape romantica, simpla si simetrica: navigatorul solitar, complet singur in jurul lumii, depinzand de capriciile vantului si ale vremii, pe vremea cand nu exista Internet, telefonie mobila sau GPS. Libertate si aventura pura, pe vremea cand Pamantul inca mai ascundea locuri misterioase si pete alba pe harta, nedescoperite sau insuficient cunoscute.






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: