lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
blah pe Simpatie.ro
Femeie
23 ani
Galati
cauta Barbat
27 - 80 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Jules Verne - 20.000 Leghe Sub Mari  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


20.000 de leghe sub mari (in franceza Vingt mille lieues sous les mers) este unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Jules Verne, aparut intre 1869-1870. Opera a fost publicata initial sub forma serializata in Magasin d'Education et de Récréation intre 20 martie 1869 si 20 iunie 1870, primul volum fiind publicat in octombrie 1869. Din cauza Razboiului franco-prusac din 1870, al doilea volum nu a fost publicat decat in luna iunie a anului 1870, marea editie ilustrata fiind scoasa pe piata pe 16 noiembrie 1871.

Acesta este un fel de roman initiatic, in care se impletesc elemente didactice, aventurile, imaginarul si confruntarea cu necunoscutul. In aceasta carte, Jules Verne anticipeaza tehnologia submarinului, ale carui modele primitive existau deja la data publicarii romanului.
Verne a scris o continuare la acest roman, Insula misterioasa, in care furnizeaza mai multe detalii despre capitanul Nemo (sau printul Dakkar).
Romanul prezinta povestea capitanului Nemo si a submarinului Nautilus, asa cum o vede profesorul francez Pierre Aronnax, autor al cartii Secretele adancimilor oceanului.
In anii 1866-1867 se semnaleaza numeroase dezastre maritime misterioase pe toate marile lumii. Printre speculatiile presei legate de cauza acestora se numara un monstru marin necunoscut pina atunci, sau un vehicul subacvatic cu o forta mecanica extraordinara. Aronnax banuieste existenta unui narval urias, care strapunge corabiile cu molarii.
In calitatea sa de cercetator marin, in anul 1867 Aronnax este invitat de guvernul american sa clarifice aceste fenomene. Impreuna cu servitorul sau, Conseil, un om calm si linistit, Aronnax se urca la bordul fregatei Abraham Lincoln.

Dupa saptamani de cautare in Pacificul de Nord, Aronnax isi atinge obiectivul. In timpul urmaririi, Aronnax, slujitorul Conseil si harponierul canadian Ned Land sunt dusi in largul marii. In cele din urma gasesc o suprafata de sprijin, care se dovedeste a fi presupusul „monstru” cautat. Dupa un timp se deschide o trapa si cei trei sunt dusi de membrii echipajului intr-o celula a submarinului. Mai tarziu sunt prezentati capitanului care se numeste Nemo, ceea ce inseamna „Nimeni” in latina .
In conversatiile cu misteriosul capitan Nemo, Aronnax afla cu timpul detalii legate de capacitatile tehnice ale submarinului Nautilus, dar nimic despre capitan si echipaj. Nemo nu numai ca a rupt legatura cu umanitatea, ci si cu suprafata pamantului, aprovizionandu-se exclusiv cu plante si fructe de mare. El exploateaza straturile sedimentare de carbuni, pentru a produce energia electrica necesara propulsiei navei sale. Despre trecutul sau, Nemo povesteste foarte putin; abia in cea de-a doua parte a romanului el da detalii despre soarta sa tragica: tara, sotia si copiii i-au fost luate de „puteri pamantesti”, lucru care l-a determinat sa lupte pentru razbunarea celor asupriti, cutreierand marile. Deoarece nimeni nu are voie sa afle secretul capitanului Nemo, eliberarea celor trei naufragiati este imposibila, acestia fiind fortati sa participe la o calatorie in jurul lumii in submarin.

In aceasta calatorie ei trec prin tot felul de aventuri, cum sunt lupta cu o caracatita uriasa si cu un rechin, survolarea ruinelor Atlantidei scufundate si descoperirea Polului Sud de catre capitanul Nemo — atunci inca nu se stia ca Polul Sud se afla pe terenul continentului Antarctida — din care sunt salvati de Nautilus. Jules Verne descrie victoria tehnologiei asupra naturii — tehnologia facand totul posibil. Pe de alta parte, autorul sugereaza, prin intermediul biografiei, faptelor si declaratiilor lui Nemo, riscurile legate de utilizarea fara discernamant a tehnologiei.
Pe parcursul calatoriei, profesorul Aronnax intra in conflict cu el insusi. Pe de o parte, ca om de stiinta, ar vrea sa ramana cit mai mult la bordul submarinului, pentru ca impreuna cu capitanul Nemo sa exploreze lumea submarina, dar, pe de alta parte, harponierul Ned Land isi exprima dorinta de a fugi de pe nava. Antipatia resimtita de Ned Land fata de capitanul Nemo nu poate fi stearsa nici chiar de incidentul in care cei doi ce isi salveaza reciproc viata, asa incat profesorul Aronnax se simte „rupt in doua”. Acest conflict al profesorului cu el insusi este rezolvat in penultimul capitol al romanului, cand naufragiatii asista la scufundarea unei nave de catre capitanul Nemo. Dupa acest incident, Nemo este vizibil afectat de sentimente de vinovatie si nesiguranta, iar echipajul incepe sa dea semne de slabiciune si nesupunere. Cei trei prizonieri reusesc sa scape in apropierea coastei Norvegiei, dupa care Nautilus dispare, fiind cuprins de maelstrom. Wikipedia






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: