lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil pisy_rasfatata
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 55 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Jules Verne - Ocolul Pamantului In 80 De Zile  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Ocolul Pamantului in 80 de zile (in franceza Le tour du monde en quatre-vingts jours) este un roman clasic de aventuri scris de Jules Verne, publicat pentru prima data sub forma de serial in Le Temps, intre 6 noiembrie si 22 decembrie 1872 si publicat in volum in 1873[2]. In poveste, londonezul Phileas Fogg, care si-a angajat recent un nou valet, pe francezul Passepartout, face un pariu cu prietenii sai din Reform Club ca poate sa faca ocolul pamantului in 80 de zile.
Aceasta calatorie extraordinara are la baza revolutionarea transporturilor, eveniment care marcheaza Secolul al XIX-lea si inceputul revolutiei industriale. Aparitia noilor modalitati de transport (calea ferata, vaporul cu aburi) si deschiderea canalului Suez in 1869 au scurtat distantele, prin intermediul timpului necesar parcurgerii lor.

Povestea incepe la Londra, pe 2 octombrie 1872. Phileas Fogg este un gentleman necasatorit, care locuieste la adresa 7 Savile Row din Burlington Gardens. In ciuda averii sale de origine necunoscuta, domnul Fogg traieste o viata modesta, cu tabieturi respectate cu precizie matematica. Dupa cum se mentioneaza in primul capitol, foarte putine se pot spune despre grupul de prieteni si cunostinte ai domnului Fogg, in afara faptului ca ca el este un membru al Reform Club. Dupa ce si-a concediat valetul pentru ca i-a adus apa de ras la temperatura de 84 de grade Fahrenheit, in loc de 86, domnul Fogg il angajeaza pe francezul Passepartout, care are in jur de 30 de ani.

Mai tarziu in aceeasi zi, la Reform Club, Fogg se angajeaza intr-o discutie cu privire la un articol din Daily Telegraph, care prevede faptul ca deschiderea unui nou tronson de cale ferata in India face posibila calatoria in jurul lumii in 80 zile. El face pariu pe 20.000 £ cu colegii sai de la Reform Club ca va face ocolul lumii in acest interval de timp. Insotit de valetul Passepartout, el pleaca cu trenul din Londra la 8:45 PM, pe 2 octombrie 1872, intoarcerea la Reform Club fiind stabilita pentru 21 decembrie 1872.

Deoarece ca Phileas Fogg se aseamana cu spargatorul cautat de Fix, pentru care el nu are mandat de arestare, Fix se imbarca la bordul vaporului de Bombay, in urmarirea lui. In cursul calatoriei, Fix se imprieteneste cu Passepartout, fara sa-si dezvaluie identitatea. Pe timpul voiajului, Fogg ii promite inginerului vasului o mare recompensa daca ajunge la Bombay mai devreme. Ei ajung cu doua zile inainte de termen.
Cu doua zile castigate, Fogg si Passepartout merg cu trenul de la Bombay pana la Calcutta; Fix ii urmareste in continuare. Dupa ce afla ca nu a fost finalizata constructia caii ferate, ei sunt obligati sa parcurga restul drumului pana la Calcutta pe un elefant, pe care Phileas Fogg il achizitioneaza la pretul de 2.000 de lire sterline.

In timpul calatoriei intalnesc o procesiune suttee in care Aouda, o tanara femeie Parsi, este condusa la un sanctuar unde urmeaza sa fie arsa pe rug a doua zi de brahmani. Calatorii decid sa-i salveze viata, caci tanara fusese in mod evident drogata cu fum de opiu si de canepa si astfel ea nu mergea de buna voie si nesilita de nimeni la rug. Ei urmaresc procesiunea de la templu, iar Passepartout ia in secret locul raposatului sot al Aoudei pe rugul de inmormantare, in ajunul zilei de sacrificiu. In timpul ceremoniei, el se ridica de pe rug, sperie preotii si o rapeste pe tanara femeie. Ca urmare a acestui incident, Fogg pierde cele doua zile avans, dar nu regreta acest lucru.

In Hong Kong, Aouda afla ca ultima sa ruda s-a mutat in Olanda, iar Fogg decide sa o ia cu el in Europa. In acelasi timp, in continuare, fara un mandat de arestare, Fix vede Hong Kong-ul ca fiind ultima lui sansa de a-l aresta pe Fogg pe teritoriu britanic. Pentru a preveni ca Passepartout sa il informeze pe stapanul sau cu privire la plecarea prematura a vaporului care va pleca in aceeasi seara, Fix il imbata si drogheaza pe acesta cu fum de opiu. Cu toate acestea, Passepartout reuseste sa prinda vaporul de Yokohama, dar uita sa il informeze pe domnul Fogg.
Fogg descopera a doua zi ca a pierdut vaporul si se duce in cautarea unei alte nave, care sa-l duca la Yokohama. El gaseste o barca-pilot cu care, in compania Aoudei, merge pana la Shanghai. De la Shanghai pornesc in calatorie prin China, gasind in cele din urma la un vapor care ii duce la Yokohama. La Yokohama il cauta pe Passepartout, pe care il gasesc intr-un circ, incercand sa-si castige banii pentru calatoria spre casa.
De la Yokohama traverseaza Pacificul pana la San Francisco. Fix ii promite lui Passepartout ca acum, dupa ce au parasit teritoriul britanic, el nu va mai incerca sa il intarzie Fogg, ci mai degraba il va sprijini sa ajunga inapoi in Marea Britanie cat mai repede cu putinta. La San Francisco, ei iau un tren pana la New York, unde afla ca vaporul transatlantic care trebuia sa ii duca in Marea Britanie a plecat deja.

Fogg porneste sa caute o alternativa pentru traversarea Atlanticului. El gaseste un mic vas, cu destinatia Bordeaux, iar capitanul refuza sa ii duca la Liverpool, Fogg acceptand sa mearga in Franta. Dupa plecare, el mituieste echipajul sa se rascoale si schimba cursul pentru Liverpool. Mergand tot timpul cu toata viteza, barca ramane fara combustibil. Fogg cumpara vasul la un pret foarte mare de la capitan, apoi ordona echipajului sa arda toate piesele din lemn pentru a avea combustibil.
Nava ajunge la Queenstown, in Irlanda, apoi calatorii merg spre Londra prin Dublin si Liverpool. Fix obtine in sfarsit un mandat de arestare pentru Fogg si il inchide pe acesta pentru o scurta perioada de timp. Afland ulterior ca hotul de la banca fusese prins cu trei zile in urma la Edinburgh, il elibereaza pe Fogg. Insa Fogg a pierdut deja trenul si se intoarce la Londra cu cinci minute intarziere, fiind sigur ca a pierdut pariul.

A doua zi, in casa lui din Londra, el isi cere scuze Aoudei pentru ca a adus-o cu el, deoarece acum e sarac si nu are cum sa o sustina financiar. Aouda ii marturiseste ca il iubeste si il cere de sot, iar Passepartout este trimis sa cheme preotul. De la preot, Passepartout afla ca, datorita faptului ca au calatorit spre est (adica spre rasaritul soarelui), au castigat o zi intreaga: acum nu e duminica, asa cum credeau ei, ci doar sambata.
Passepartout ii comunica lui Fogg acest lucru si pornesc imediat spre Reform Club, ajungand tocmai la timp pentru a castiga pariul. Fogg se casatoreste cu Aouda si calatoria in jurul lumii se termina cu bine. Wikipedia






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: