lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Sofia15
Femeie
24 ani
Constanta
cauta Barbat
24 - 40 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Jules Verne - Doctor Ox  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


O fantezie a doctorului Ox (in franceza Une fantaisie du docteur Ox) este o nuvela umoristica scrisa de Jules Verne in 1874. A fost publicata in colectia Doctorul Ox, alaturi de alte povestiri mult mai vechi, unele datand de la inceputul carierei lui Jules Verne.
Actiunea se petrece in Flandra occidentala (Belgia actuala), in oraselul imaginar Quiquendone. De secole, locuitorii acestui orasel sunt sociabili si cu umor, ospitalieri si putin greoi in exprimare si in gandire.

In acest orasel, savantul nebun cunoscut sub numele de doctorul Ox, impreuna cu fidelul sau asistent Ygène (alaturarea numelor celor doi da termenul "oxigen" in limba franceza) propun iluminarea gratuita cu ajutorul unui gaz experimental(gazul oxihidric).
Scopul ascuns al doctorului este de a testa efectul acestui gaz, bogat in oxigen, asupra oamenilor, animalelor si plantelor, iar unul dintre primele efecte constatate este cresterea agresivitatii locuitorilor.

Lucrurile se precipita, iar locuitorii pornesc impotriva satului Virgamen pentru a razbuna o insulta care dateaza de sapte secole (o vaca din acel sat a pascut cateva clipe pe pasunea oraselului Quiquendone). Accidental, oxigenul si hidrogenul se amesteca, ducand la explozia uzinei doctorului Ox si la terminarea experimentului. Wikipedia






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: