lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Mariatha la Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Prahova
cauta Barbat
25 - 52 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Hermann Broch - Moartea Lui Vergilius  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Capodopera a literaturii moderniste europene, aceasta explorare a relatiei dintre viata si moarte reverbereaza ca un mare poem in proza, in cele patru sectiuni, intitulate „apa”, „focul”, „pamantul” si „aerul”. Inceput intr-un lagar de concentrare, romanul a fost terminat in exilul de dupa preluarea controlului asupra Vienei de catre nazisti.

Cartea urmareste ultima zi din viata lui Vergiliu, ce se petrece, in mare parte, in palatul lui Augustus din Brindisi. Vergiliu s-a intors ca sa moara in Italia, aducand cu el manuscrisul, recent terminat, al Eneidei. Asteptandu-si moartea, el discuta cu sine insusi, cu imparatul si cu prietenii sai, despre rostul poeziei, relatia dintre religie si stat si despre totalitarism. Decizia de a-si arde manuscrisul reflecta propria preocupare a lui Broch, care isi luase cartea, pe jumatate terminata, in calatoria spre America.

Romanul este scris in fraze exceptional construite, ce curg aproape fara sfarsit. Esenta stilului lui Broch, perfect surprinsa in formularea „un gand, un moment, o fraza”, permite naratiunii sa se miste cu gratie prin meditatii complexe, pe mai multe planuri, fara a fi redusa la eseism. Romanul absoarbe o lume intreaga, o filozofie totala, cu un sentiment acut, profund si senzual, ce permite cititorului sa participe la dezbateri de o remarcabila complexitate intelectuala. Impingand limbajul pana la extrem, Broch ne ofera o experienta unica a lecturii.






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: