lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Nebunyka din Bacau
Femeie
21 ani
Bacau
cauta Barbat
21 - 52 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Carlos Fuentes - Gringo Viejo  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Uneori destinul este atat de puternic incat nici macar iubirea nu-l poate impiedica sa se implineasca.Aceasta conceptie care nu este acceptata de biserica este un fatalism pe care putem sa-l intalnim in orice decizie, fatum-ul este implacabil.Se spune ca singur iti faci destinul, ceea ce este in principiu corect dar daca anumite fapte te orienteaza catre un drum nestiut de tine?

Discutia ramane deschisa si aflarea multor intrebari va duce la gasirea de noi si noi intrebari, un carusel al interogatiei care nu se mai opreste. Romanul Batranul Gringo(Gringo Viejo), publicat in 1985 este un roman care este marcat de soarta si de curgerea de neoprit a timpului.Povestea unui batran scriitor american  care in viata lui nu a putut citi opera de capatai a limbii spaniole Don Quijote este impletita cu destinele unui general al Revolutiei Mexicane(1910-1920) si cu o tanara americanca. Laitmotivul romanului este aflat din primele pagini, batranul gringo  a venit sa moara in Mexic. Romanul este construit pe fundalul istoric al violentei revolutii mexicane dar si a eternelor neintelegeri de-a lungul Marelui Fluviu(Rio Grande este fluviul ce reprezinta lunga frontiera naturala a Mexicului cu Statele Unite ale Americii, un fluviu brazdat de sange si de ura). General al armatei revolutionare Tomas Arroyo este un fost peon al unei mari familii mexicane Miranda(nume clasic pentru marii proprietari de pamanturi din aceea perioada in Mexic).Scopul sau suprem este sa distruga, sa stearga de pe fata pamantului ferma familiei( la hacienda) unde a suferit in copilarie.

Peonii pot fi comparati cu serbii si rumanii din tarile romane, dependenta lor fata de stapani este zdrobitoare.Harriet Winslow este tanara ziarista, o frumoasa gringa, de care Arroyo si batranul gringo se vor indragosti nebuneste. Cei doi barbati au  un tel comun moartea, generalul vrea o moarte demna de un erou homeric iar batranul gringo vrea doar o moarte atat si nimic mai mult. Moartea batranului gringo ucis de catre general va duce la executia lui Tomas Arroyo din ordinul lui Pancho Villa, seful suprem al Revolutiei Mexicane, mai exact principalul ei propovaduitor.Ulterior se afla ca ordinul lui Pancho Villa a fost moartea amandurora fiecare in alte circumstante.Generalul si-a implinit destinul a murit tanar dar uitat de catre toti, iar batranul gringo a avut parte de o inmormantare crestineasca, gringa considerandu-l ca pe un tata pe care nu l-a avut niciodata. Dragostea pentru Harriet Winslow este tragica si poarta pecetea mortii, intr-o lume in care violenta este telul ultim, a fi indragostit este egal cu a fi criminal.Pancho Villa a realizat ca acesti doi barbati vor zadarnici o multime de planuri prin bunavointa data unei gringa, ori trebuie sa stie ca los gringos, americanii, sunt dusmanii eterni ai Mexicului, americanii ne urasc mereu.

Un roman bine scris unde forta si fatalitatea merg mana in mana, machismul tipic mexican se observa in dorinta lui Arroyo de a o avea pe Winslow desi o uraste dar si din dorinta de a-si razbuna crunta copilarie.Furia impotriva vechii stapaniri se desprinde fraza cu fraza din gura generalului peon, revolutia este un tel suprem ce poate depasi chiar si moarte.Batranul gringo se identifica cu personajul pe care nu l-a cunoscut niciodata, sau nu a vrut sa-l cunoasca, Don Quijote un visator care si-a uitat visul, poate el este noul Quijote modern care nu mai are demult loc intr-o lume in care virtutea si onoarea sunt cuvinte vechi, apuse odata cu vremurile epopeilor. Romanul destinului este si romanul unde soarta si iubirea se intrepatrund dar niciodata nu se unesc, in viata nu poti cere totul ori ai parte de iubire ori de moarte, niciunul nu a avut parte de iubire de moarte au avut parte toti, in afara de gringa care nu a iubit pasional ci pur, nevoia acesteia de a avea  o dragoste paterna se intalneste la tot pasul in roman. Fara indoiala este un mare roman al lui Fuentes prin faptul ca ne revela forta  destinului  care s-a nascut odata cu lumea. Omul are capacitatea de a-l influenta dar de a-l schimba, niciodata.






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: