lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil ij12
Femeie
24 ani
Prahova
cauta Barbat
25 - 53 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Ion Creanga - Amintiri Din Copilarie  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 1585


Amintiri din copilarie este una dintre principalele lucrari ale scriitorului roman Ion Creanga. Cea mai mare dintre cele doua lucrari ale sale apartinand genului memorialistic, ea contine unele dintre cele mai caracteristice exemple de naratiune la persoana intai din literatura romana, fiind considerata de critici capodopera lui Creanga. Structurata in capitole separate scrise de-a lungul mai multor ani (intre 1881 si 1888), parti din ea au fost citite in fata cenaclului literar Junimea din Iasi. Trei dintre cele patru sectiuni au fost publicate in timpul vietii lui Creanga de revista Convorbiri Literare, ultima parte ramanand neterminata dupa moartea scriitorului.

Cartea ofera o relatare detaliata a copilariei lui Ion Creanga, petrecuta in ceea ce era atunci Principatul Moldovei, cu amanunte privind peisajul social al universului copilariei sale, descriind relatiile dintre eroul principal, cunoscut in acest context ca Nica al lui Stefan a Petrei sau Nic-a lui Stefan a Petrei, si diversele persoane cu care interactioneaza. Ea urmareste maturizarea lui Nica, de la o varsta idilica in satul Humulesti (astazi parte a orasului Targu Neamt) la o adolescenta rebela si la pregatirea pentru intrarea in randul preotimii ortodoxe in centrele urbane Falticeni si Iasi. Cursul naratiunii este intrerupt adesea de indelungate monologuri ce exprima cugetarile si sentimentele lui Creanga. Textul insusi este remarcabil prin utilizarea unui vocabular caracteristic bogat in particularitati dialectale din zona Moldovei.

Amintiri din copilarie a fost editata si publicata de mai multe ori, si este vazuta ca o lucrare clasica a literaturii pentru copii in limba romana. A constituit sursa de inspiratie pentru mai multi autori si a stat la baza filmului omonim din 1964, realizat de Elisabeta Bostan.






pus acum 2 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: