lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Elena01
Femeie
19 ani
Braila
cauta Barbat
19 - 31 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / John Galsworthy - Domeniul  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Actiunea romanului are in centru atmosfera de la Worsted Skeynes. Evenimentele par sa fie cele obisnuite unei vieti aristocratice demne de o Anglie a secolului XVIII: serate dansante, curse de cai, vanatoare... Pe fondul acestor evenimente se tese povestea de iubire dintre George si Jaspar Bellew, o frumoasa femeie, care era casatorita. Avem de-a face cu orgoliul unui tata, care crede cu sfintenie in principiile morale si dragostea unei mame care este alaturi de fiul sau, fiind capabila sa-si sacrifice propria casatorie.

Fragment din volumul "Domeniul" de John Galsworthy:

"O trasura trasa de un batran cal cenusiu, singurul vehicul de inchiriat care servea gara din Worsted Skeynes, trecu pe langa el pe poteca. George Pendyce se feri sa fie recunoscut. Nu uitase tonul cu care pastorul ii vorbise in fumoar, atunci in noaptea petrecerii. George facea parte din acei oameni care nu uita... Infundat in coltul trasurii care se hurduca si mirosea a grajd si a tutun invechit, isi fixa privirea pe spinarea vizitiului si pe urechile batranului cal - si nu misca pana nu ajunse la usa conacului, unde cobori.
Urca imediat in camera sa trimitand vorba ca venise sa petreaca noaptea acasa. Mama sa afla vestea cu teama, dar si cu bucurie, si se imbraca repede pentru cina, ca sa-l poata vedea cat mai curand. In momentul in care se pregatea sa coboare, aparu mosierul. Fusese retinut toata ziua in diferite consilii si era intr-una din acele dispozitii proaste cand se temea de viitor, ceea ce i se intampla destul de rar.
- De ce nu l-ai retinut pe Vigil la masa? spuse el. As fi putut sa-i dau de gandit! Doream sa-l consult pentru o asigurare pe viata: se pricepe la asa ceva. Cand voi muri, vor fi de platit drepturi de succesiune considerabile. Si daca radicalii castiga in alegeri, nu m-as mira daca vor mari taxele cu cincizeci la suta!
- Am vrut sa-l retin, spuse doamna Pendyce, dar a plecat fara sa-si ia ramas-bun!
- Curios tip mai e!
Mosierul se gandi cateva clipe la aceasta lipsa de maniere. El insusi avea un cod minutios pentru fiecare capitol al relatiilor sociale.
- Iar am necazuri cu acel Peacock. Este cel mai incapatanat... Ce te grabesti, Margery?
- A venit George!
- George? Cred ca poate sa astepte pana la cina. Am o multime de lucruri sa-ti spun. Am avut azi de judecat un incendiator. Batranul Quarryman era plecat si eu prezidam consiliul. E vorba de acel Woodford pe care l-am condamnat pentru braconaj - un caz foarte complicat. Si uite ce face dupa ce-a iesit din inchisoare! Avocatul lui a incercat sa arate ca nu e responsabil pentru ceea ce face. Este cel mai nerusinat caz de razbunare pe care l-am avut de judecat vreodata. Desigur ca l-am condamnat. Va capata o pedeapsa exemplara. Dintre toate crimele ingrozitoare, incendiul provocat intentionat este cel mai rau...”






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: