lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
DEEA25 Profile
Femeie
25 ani
Mures
cauta Barbat
25 - 51 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Georges Bataille - Albastrul Cerului  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


In pofida faptului ca intalnise femeia ideala in bogata, frumoasa si depravata „Dirty” Troppmann, naratorul romanului Albastrul cerului este un impotent, ceea ce il forteaza sa-si exploreze apetitul sexual nesatios prin alte mijloace. Impotenta sa sexuala reflecta un sentiment mai larg, de neputinta, care domina acest roman scris in 1935, dar nepublicat pana in 1957. Calatorind prin Europa in 1934, Troppmann remarca primele semne de inflorire a nazismului, resemnat, se pare, in fata eventualului triumf al acestuia.

Convins de esecul politicii in general, el se mentine cu hotarare departe de orice fel de activitate politica revolutionara, in schimb, impreuna cu Dirty, se angajeaza cu buna stiinta intr-un proiect de autodistrugere. Bataille a mai scris despre starea de „suveranitate” resimtita exact in momentul in care persoana se simte pierduta intr-o imprejurare care depaseste orice posibil beneficiu, orice experienta „regeneratoare”. Troppmann incearca sa atinga aceasta stare prin comiterea repetata a unor pacate, prin respingerea valorilor si violarea tabuurilor.

Oglindind prabusirea Europei in fascism prin intermediul personajelor sale imbibate in alcool, bolnave si decazute, Bataille semnaleaza fascinatia nazismului fata de o sexualitate abjecta si fatala. Romanul se refera la ispita violentei exaltate a fascismului, in timp ce, in final, sugereaza ca este posibil sa intorci aceste forte impotriva lor insele. Foarte putini pot egala dorinta lui Bataille de a descoperi un grad zero, impetuoasa sa cautare a nulitatii absolute, cuplata cu recunoasterea ca,in final, acesta este un obiectiv de neatins.






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: