lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
monaahmed2012
Femeie
25 ani
Calarasi
cauta Barbat
25 - 46 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Theodore Dreiser - O Tragedie Americana  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


E o carte in primul rand incomoda. Actiunea curge incet, „ca magma” cum spunea cineva. O actiune care se intinde pe 3 volume serioase si care nu are puncte de surpriza, de tresarire, in care sa fii cu sufletul la gura. Totusi aproape incredibil cartea te prinde. Incet, incet am intrat in aceasta desfasurare de intamplari vascoasa si pe alocuri monotona din care n-am mai putut iesi.

Am pierdut cateva nopti impreuna cu personajul principal de care m-am atasat la inceput si l-am condamnat la sfarsit. Insa l-am inteles. Nu e comod ca baiatul despre care stii atatea, pe care il cunosti din copilarie, sa ajunga demn de dispretul ratiunii dar in continuare simpatizat in adancul tau, lucru care te va aduce aproape de lacrimi la final. Cartea este o tragedie in primul rand a visului american care va fi spulberat minutios de la prima pana la ultima pagina a romanului. Mai este si tragedia mirajului in diferite forme: mirajul bogatiei, al dragostei, al religiei. Singurele personaje fericite din roman sunt cele bogate. Singurele personaje norocase sunt cele nascute in familii bogate. Bogatia inseamna insa inainte de orice un statul social.

Un statut de care trebuie sa tragi cu dintii, sa-l consolidezi cu orice mijloace. Fericirea inseamna daca altii te cred fericit. Bogatia, daca altii te cred bogat. Asta a inteles personajul principal si s-a straduit din rasputeri sa-si creeze acel mult visat statul. Cand aproape ca a reusit, trecutul, saracia, l-au tras brutal inapoi. Mult mai inapoi decat fusese vreodata. Fiorul dragostei, pasiunea banilor, incertitudinea marilor intrebari sunt sentimente care ne strapung pe toti. Insa numai cei bogati rezista acestor slabiciuni omenesti, le ignora, le traiesc sau le depasesc. Cei saraci sunt si cei mai vulnerabili. In final cartea se dovedeste a fi una foarte dura. O tragedie americana este tragedia omului care descopera ca motorul fiecarei actiuni in viata este banul iar motorul celor mai nebunesti impulsuri este dragostea.

Religia nu poate stavili dragostea si nici impulsul banilor. Ba mai mult, le canalizeaza in directii gresite. Romanul e plin de personaje manate in viata de scopuri ciudate. Sunt fanatici religiosi, bogatasi fara scrupule, oportunisti politici, incompetenti profesionali, niciun personaj fara cusur. Asta a fost tragedia mea la finalul cartii: am rasuflat usurat cand am iesit din acea lume care devenise insuportabila dar, nu se poate!, asta reala este la fel de rea. Repede, sa vina urmatoarea carte!






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: