lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
dany_frumusik din Constanta
Femeie
24 ani
Constanta
cauta Barbat
24 - 56 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Vicente Blasco Ibanez - Casa Blestemata  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Valencia inseamna, in limba latina, “vigoare, curaj”.  In “Casa blestemata,” Vicente Blasco Ibanez portretizeaza viata de la satt. O lume neinfricata, pasionala, generoasa, cam la fel ca cea din “Ion” a lui Liviu Rebreanu. Daca traditionalistul bistritean ne vorbeste despre nelinisti si disperare,  Ibanez ne ofera un roman al reusitei unei oameni cu sabia dreptatii. Huerta era nu numai o mare intindere de pamant, ci si o comunitate razboinica. Stapanii stiau de frica.

Barret era un locuitor al huertei extrem de harnic,ce avea pamanturi in posesie de pe aceste meleaguri,lucra si isi intretinea familia din munca lui. Arendasul, un anume Don Salvador, avar, dar exclusivist cu taranul Barret, tocmai datorita comportamentului ireprosabil al acestuia si a plitilor efectuate la timp, il ducea pe stapan in pragul nebuniei prin amenintarea cu datul afara de pe terenurile pe care le avea.  Disperat de amenintari si de nedreptate, il va ucide pe proprietar intr-un acces de disperare, iar mai apoi sa infunde puscaria.  Familia harnicului taran se va destrama, fetele sale ajungand mai toate prostituate pentru a putea trai, insa istoria acelui om, impins pe caile pierzaniei datorita cruzimii omului avar, a fost pastrata ca sfanta de Huerta.
Pamantul a ramas nelucrat. Nimeni nu s-a putut apropia de el. Oamenii locului, extrem de razboinici si de nesupusi.

Povestea va culmina cu incendierea casei reconstruite pe ruinele resedintei Barret (moment in care aflam si de unde numele “La Barraca”*original) tot de catre multimea razboinica, ce va constitui lovitura de gratie in micul razboi desfasurat in acel loc. Familia lui Batiste a inteles ca nu se poate lupta cu taranii. Asta destul de tarziu.  trebuie sa plece. Si pleaca.
“Casa Blestemata” are farmec, savoare si conflict.  Aceasta l-a consacrat pe Ibanez ca scriitor. Florin Moise






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: