lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
draghici_elena2000
Femeie
24 ani
Dambovita
cauta Barbat
24 - 62 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Garabet Ibraileanu - Adela  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Principala tema a romanului este a ezitarii, drama nehotararii personajului de a-si stabili in mod clar destinul. Drama lui Emil Codrescu este de a se lasa coplesit de tulburele sentiment al imbatranirii fizice, de a nu se elibera de presiunea timpului, fapt ce declanseaza o intreaga tragedie interioara.
Atractia dintre Adela si Codrescu, extrem de spiritualizata, se compune dintr-o obsesie a unuia pentru celalalt, o conjugare a simturilor superioare celor fizice, plutind intr-un mediu abstract.

Manifestarile dragostei sunt aproape adolescentine, iar personajul este cuprins de o rusine putin explicabila, pentru ca si o diferenta de numai zece ani intre el si tanara ar fi fost inconvenienta. Pentru barbatul infrant psihic dinainte, iubirea venind din partea femeii tinere este un lucru putin probabil. De aceea, identificarea sentimentelor intre cei doi urmeaza insa acelasi traseu al dezbaterilor: intrebat de Adela ce simte pentru ea, barbatul raspunde ca "un sentiment foarte curios", "bun de pus la muzeu", un fel de "vis in vis", multiplicat la infinit. Sentimentul cu care se despart cei doi este de durere si de fericire in acelasi timp, iar favoarea ceruta de barbat este de a o striga pe nume, "Adelina!".

Insa aceasta drama este invaluita de misterul femeii care asigura si farmecul romanului. Pudoarea este oarecum necesara, deoarece actiunea se petrece in jurul anului 1900 cand orice sarutare pe pielea unei femei era de o incarcatura emotionala apocaliptica. In acest sens, romanul lui Garabet Ibraileanu este unic, nicaieri nu vei mai regasi o reprezentare mai veritabila a misterului femeii care copleseste prin farmec scenele intime din alte romane.






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: