lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
barbyy
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 80 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Honore de Balzac - Mos Goriot  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Mos Goriot face parte din Comedia umana, ciclul Scene din via(a pariziana, si reprezinta cheia de bolta a intregului ciclu, intrucat in acest roman Balzac introduce procedeul personajelor "reparaissant" - al caror destin este urmarit de-a lungul mai multor romane din cadrul ciclului - (Rastig-nac, Vaulrin, Doamna de Restand etc)
Actiunea romanului se desfasoara in pensiunea doamnei Vauquer, unde intalnim oameni provenind din diferite medii sociale: studenti, negustori, ocnasi, femei din burghezia scapatata etc.
La pensiunea Vauquer, Eugene de Rastig-nac, un tanar ambitios provenit dintr-o familie de aristocrati saraciti, face cunostinta cu Mos Goriot.

Mos Goriot s-a lipsit de toata averea stransa de-a lungul vietii pentru a-si face fericite fiicele: pe Anastasie de Res-tand (casatorita cu un aristocrat) si pe Del-phine de Nucingen (casatorita cu un bancher). Pe acestea insa niciun sentiment nu le leaga de tatal lor, considerat o persoana mult prea modesta pentru "inalta" societate din care ele ajunsesera sa faca parte. Pentru cele doua fiice Goriot ramane, pur si simplu, o sursa permanenta de bani.

Cele doua fiice ingrate isi vor lasa tatal sa moara, vegheat doar de Rastignac, fara sa il viziteze nici macar atunci cand acesta se afla pe patul mortii. Chiar si pe ultimul drum, spre cimitir, Mos Goriot il va avea alaturi doar pe Rastignac. inainte de a muri Mos Goriot ajunge la trista concluzie ca adevaratele sentimente, sincere si profunde, nu pot exista decat la oamenii saraci, lipsiti de orice fel de avere.
Mos Goriot, acest "Christ al paternitatii" (Antologie de literatura universala, coord. Al. I. Dima) traieste drama iubirii paterne. El si-a concentrat intreaga viata afectiva in jurul unui singur sentiment, obsedant, si anume iubirea paterna.

Paralel cu destinul lui Mos Goriot, Balzac ne infatiseaza si evolutia tanarului provincial Eugene de Rastignac.
Rastignac doreste sa reuseasca in viata prin munca cinstita, dar cu timpul, sub influenta lui Vautrin, un personaj cinic si misterios, el ajunge la concluzia ca pentru a-si atinge scopurile trebuie sa faca uz de orice mijloace.
"Educatia" pe care Vautrin i-o insufla lui Rastignac presupune o adaptare perfecta la situatia existenta, la principiile "moralei" burgheze.
in final, Vautrin este arestat ca ocnas evadat, iar Rastignac, patruns in "inalta" societate prin intermediul lui Delphi-ne de Nucingen, al carei amant devenise, lanseaza Parisului sfidarea: "Si acum intre noi doi".






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: