lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
polly__
Femeie
24 ani
Brasov
cauta Barbat
24 - 47 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Voltaire - Candide Sau Optimismul  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Candide a fost influentat de mai multe dezastre de la jumatatea veacului XVIII, in special de cutremurul din Lisabona, izbucnirea ingrozitorului Razboi de Sapte Ani din statele germane si nedreapta executie a amiralului englez John Byng. Aceasta poveste filozofica, adesea considerata ca definitorie pentru Iluminism, este, in acelasi timp, o critica a optimismului iluminist, indreptata impotriva principiului ratiunii suficiente al lui Leibniz, potrivit caruia oricare lucru se intampla cu un motiv.

Consecinta acestui principiu este credinta ca lumea reala este cea mai buna dintre lumile posibile. La inceputul romanului, eroul eponim, tanarul Candide, scolit in filozofia optimista de tutorele sau, Pangloss, este dat afara din magnificul castel in care a copilarit. Restul romanului detaliaza greutatile si dezastrele intalnite de Candide si insotitorii sai in calatoriile lor. Printre acestea, razboaie, violuri, hotii, executii prin spanzurare, naufragii, cutremure, canibalism si sclavie.

Pe masura ce aceste experiente erodeaza treptat optimismul lui Candide, romanul ironizeaza necrutator stiinta, filozofia, religia, sistemul guvernamental si literatura. Satira caustica si comica a relelor epocii, Candide contine reflectii la fel de actuale si astazi.






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: