lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Mariatha
Femeie
25 ani
Prahova
cauta Barbat
25 - 52 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Milorad Pavici - Dictionar Khazar  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Milorad Pavić (1929-2009) este unul dintre cei mai de seama scriitori sarbi ai ultimului secol, fiind nominalizat chiar si la Premiul Nobel. Lucrarile sale sunt marcate prin originalitate, Milorad recurgand la tot felul de inovatii menita sa distruga liniaritatea cronologica a povestirilor sale.

Romanul, daca-l putem numi astfel, este unul atipic si se compune, asemenea unui dictionar, din cuvinte care au alaturate definitia si povestea din spatele lor. Sunt astfel prezente trei puncte de vedere (ori dictionare) diferite: crestin, evreu si musulman, toate cele axandu-se in jurul disputei khagare din sec. al VIII-lea si al IX-lea. Pe scurt, disputa khazara se refera la visul khaganului (conducatorului) khazar si la cei trei reprezentati chemati sa i-l interpreteze: un crestin, un evreu si un musulman (de unde si cele trei izvoare diferite).  Bineinteles ca faptele, privite din aceste unghiuri, vor iesi deformate, fiecare parte incercand sa-si declare victoria. Mai exista apoi si trei povesti ce se tes in trei perioade distincte: cea a disputei khazare, cea a cronicarilor ce se straduiesc sa intocmeasca un lexicon khazar in sec. al XVII-lea, perioada in care apar si personaje prezente-n povestea initiala, si cea din jurul anului 1980 cand se pregateste publicarea unui astfel de lexicon. Si aici apar personaje intalnite-n timpul disputei khazare.

Romanul este pe cat de original pe atat de bizar. Autorul ne sfatuieste ca poate fi citit in orice ordine si nu ma indoiesc catusi de putin ca rezultatul ar fi acelasi, ordinea in care alege, totusi, sa-si prezente povestea fiind nu una cronologica, ci una alfabetica, de unde si caracterul prolix si codificat al povestirii. Sau al povestirilor, caci sunt cel putin trei. Felul in care-i alcatuita vine, in opinia mea, sa exprime un flux al constiintei cumva comun, al tuturor personajelor implicate, personaje care apar dupa sute de ani, simbolizand aceleasi lucruri. Lectura poate fi dificila, mai ales daca nu esti foarte atent, insa autorul, prin intruziunile de tipul realismului magic, te rasplateste pe masura. Ai de-a face cu o lume marqueziana intinsa de-a lungul a peste un mileniu, cu elemente specifice: papagali care vorbesc limba khagana mult timp dupa ce imperiul lor a incetat sa mai existe, printesa Ateh care apare la peste 1.000 de ani dupa moartea ei, vanatorii de vise care nu inceteaza sa se urmareasca si traiasca fiecare prin intermediul altuia s.a.m.d. Este una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit in ultima vreme, fiecare paragraf provocandu-ti imaginatia si fortandu-te sa fii atent pentru ca fiecare detaliu joaca un rol si de multe ori tu esti cel care trebuie sa lipeasca piesele acestui puzzle urias.






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: