lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Cosminamoraru pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Bacau
cauta Barbat
30 - 80 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Ion Agarbiceanu - Arhanghelii  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1528


Arhanghelii (avand ca subtitlu Roman din viata romanilor ardeleni) este titlul unui roman romanesc scris de Ion Agarbiceanu, singurul roman al autorului. A fost publicat la Sibiu in 1914, dar a aparut ca foileton in anul anterior in revista Luceafarul. Romanul descrie aspecte din viata localnicilor dintr-o zona aurifera din Muntii Apuseni.

Intors pentru o scurta vacanta in satul sau natal, situat intr-o regiune aurifera, studentul Vasile Muresan, viitor preot, este adanc zguduit de schimbarile si framantarile prin care trece pasnicul sat ardelean. Oamenii sunt mistuiti cu totii de febra imbogatirii miraculoase.
Cel mai bogat este notarul Iosif Rodean, actionarul principal al minei aurifere Arhanghelii, un om aspru si orgolios, tiranic. Inca din anii adolescentei, in inima lui Vasile a incoltit o tainica iubire pentru Elenuta, fata cea mica a notarului. Sentimentul tainic dintre acestia are ca obstacol setea de bogatie si putere a lui Rodean, care nu este de acord ca fiica sa sa ia in casatorie un tanar sarac si fara viitor. Insa Vasile, incurajat de sora sa, Marioara, cat si de fratele Elenutei, care dezaproba conceptiile tatalui sau, notarul Iosif Rodean, se hotaraste in cele din urma sa invinga sfiala si sa ceara mana Elenutei. Notarul, aspirand la un ginere mult mai bogat, il respinge cu dispret.
Prabusirea lui Iosif Rodean este totusi inevitabila. Singurul care incearca sa se salveze din acest faliment este Gheorghe Pruncu, asociatul notarului, care intrevede decaderea si se retrage la timp din afacere. Investind in continuare in sapaturi sortite escului, Rodean devine victima propriei sale lacomii si ajunge sa isi piarda si o parte din locuintele sale pe care le amanetase. Surorile Elenutei ajung pe drumuri dar sunt gazduite de Vasile, cu care in sfarsit devine ginerele notarului.

Un alt personaj, caruia aurul ii ia mintile, este primarul Cordean. Acesta se simte atras de secretara sa, Dochita, o femeie lacoma si fara scrupule, si devine violent fata de sotia sa de care se desparte.
Gheorghe Pruncu speculeaza cu abilitate situatia si ajunge, asociindu-se cu actualul notar, primarul localitatii.
In final, il vedem pe Rodean ajuns dezaxat, care lucreaza de unul singur in mina visand inca la aurul mult dorit. Fostul primar, Cordean, ajunge paralizat, traind din mila Dochitei. Wikipedia






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: