lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Lolalola
Femeie
22 ani
Cluj
cauta Barbat
26 - 80 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Stendhal - Lucien Leuwen  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Lucien este fiul unui bancher extrem de bogat din Franta secolului al XIX-lea, personaj complex construit, in acelasi stil specific stendhalian.
Tatal, om inteligent si extrem de spiritual, incearca sa-i construiasca fiul sau un viitor rezonabil, urmarind o pozitie sociala. Foarte probabil, metafora utilizata pentru titlu urmareste evidentierea pozitiei financiare, caci Lucien Sorel spre deosebire de Leuwen este lipsit de o pozitie financiara avantajoasa, si bineinteles aspectul sentimental nelipsit pesonajelor lui Stendhal.

Mama lui Lucien este o femeie de lume, inteligenta si simtitoare, partenera perfecta pentru bancherul de succes Parintii afirmati in societate, nu neglijeaza sentimentele fiului lor, pe care doresc nu doar sa-l impovareze cu o viitoare avere.
Prima parte a lucrarii urmareste debutul tanarului intr-o societate a nobililor de provincie, a caror interese se vad ingreunate de situatia politica a vremii. Aceasta societate se arata refractara ideii de a socializa cu burghezii, fie ei foarte bogati sau spirituali. Lucien reuseste sa patrunda in acest mediu, desi inclinatiile sale politice sunt cele ale unui iacobin. Aici se indragosteste de o tanara vaduva, doamna de Chasteller, pe care se vede nevoit sa o paraseasca din cauza unor intrigi de provincie.

Intors la Paris, dezamagit de gustul acestei iubiri, se lasa purtat de tatal sau in societate, si mai ales in viata politica fata de care manifesta un real dezgust. Munceste cu foarte multa sarguinta, desi dispretuieste stilul acesta meschin de viata, cu singura dorinta de a-si ineca suferinta si de-a multumi grija parintilor. Raportor la Consiliul de Stat, om de incredere a ministrului de interne, Lucien este antrenat intr-o serie de evenimente determinate de alegerile pentru desemnarea deputatilor, prilej cu care desfasoara o serie de actiuni contrare firii sale. Tatal, dispus sa se ocupe de viitorul lui, lanseaza o serie de speculatii si actiuni inteligente, dobandind astfel greutate in sedintele Camerei, cu ajutorul spiritului sau. Se fereste insa sa-l ingreuneze pe fiul sau cu o pozitie prea inalta, si de aceea ticluieste o iubire puternica pentru acesta, iubire care sa-l mentina in vizorul societatii pariziene.

Leuwen nu este doar prototipul burghezului tanar, care si-a dat doar silinta sa se nasca, el este inteligent, desavarsit in sentiment, deloc ambitios sau meschin, in esenta un personaj simpatic cititorului. Insista sa cred ca Stendhal n-a creat motive literare definitive, ci doar personaje invinse sau indemnate de intamplari.






pus acum 1 an
   
JennyBarnes
Membru

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 1 an
Postari: 73
Citeste Ana Levārda

_______________________________________
'Everything you can imagine is real.'

pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: