lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
OnutzaGirl
Femeie
24 ani
Galati
cauta Barbat
24 - 51 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Voltaire - Printesa Babilonului  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Printesa Babilonului este o poveste filosofica, scrisa de Voltaire in 1768 .

Prezinta doi indragostiti: Amazan pastorul si Formosante, printesa Babilonului . Ca si in Candide , iubitorii separati sunt cautati in Asia si Europa . Prin nenorocirile lor si datorita umorului , Voltaire isi transmite ideile si criticile asupra religiei , conditiei umane si diferitelor societati din vremea sa. Din acest punct de vedere, aceasta poveste este pe deplin in concordanta cu filosofia iluminismului .

Formosante este printesa Babilonului . Tatal ei vrea sa-i gaseasca un sot demn lansand o provocare. Toate nobilimea timpului defilau prin acest palat faraon al Egiptului si lui bou Apis , regele Indiilor , The mare hanului a scitilor ... si un strain frumos, Amazan, care au fost ridicate de ciobani. Purtat de unicorni si insotit de un Phoenix , el provine din tara gangarizilor, un tinut utopic, model de dreptate, pace si egalitate. Amazan se indragosteste peste cap de printesa, iar dragostea la prima vedere este reciproca.

Amazan se intoarce in tara sa dupa ce a aflat de moartea tatalui sau. Odata ajuns acasa, o mierla ii spune ca a vazut-o pe printesa Formosante sarutandu-l pe regele Egiptului. Amazan decide sa fuga din tara natala pentru a calatori in lume pentru a se distrage de la nenorocirea sa. Cand Formosante afla despre plecarea ei si motivul acesteia, ea se afla si ea in culmea disperarii, pentru ca a fost doar o neintelegere: daca l-ar fi sarutat pe regele Egiptului, a fost doar in a trebuit sa fuga de el pentru ca voia sa-l oblige sa-si imparta patul. Cu ajutorul Phoenixului inviat, Formosante pleaca in cautarea iubitei sale si astfel calatoreste in toata Europa si in toata Asia, observand obiceiurile, regimurile politice si practicile religioase. In sfarsit, se vor intalni din nou cand Amazan il va salva pe Formosante din ghearele Inchizitiei spaniole .

Aceasta poveste filosofica este o critica ascutita a regimurilor politice , despre care Voltaire evidentiaza deficientele si neajunsurile, dar si religiile , in special religia catolica , de care Papa , numit „batranul celor sapte munti”, cere ridicol rituri („Genuflexionezi de trei ori si saruti picioarele Vechiului din cei Sapte Munti”). In cele din urma, aceasta poveste poate fi considerata ca un apologiu care demonstreaza ca infidelitatea este inevitabila, deoarece chiar si Amazan, un tanar considerat perfect, cedeaza vina.






pus acum 3 luni
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: