lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Anna281 pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Iasi
cauta Barbat
25 - 44 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Neagu Djuvara - De la Vlad Tepes La Dracula Vampirul  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


De ce „Dracul“? Sa fi fost el poreclit astfel, de rau ce a fost, dupa numele popular al Diavolului, al Necuratului? Nicidecum. Iata povestea, chiar extraordinara, a acestei porecle pe care o va purta si fiul lui Vlad Dracul, preavestitul Vlad Tepes. Asa ca, sa vedeti lucru nemaiauzit pana atunci la noi: in catedrala marelui oras german Nürnberg, regele Sigismund il proclama pe Vlad voievod al Tarii Romanesti – el, care n-a apucat inca domnia – si-l numeste si Cavaler al Ordinului Dragonului.

Era o cinste mare sa faci parte din acel Ordin. De aceea, cand va ajunge efectiv domn al Tarii Romanesti in 1437, Vlad, mandru de apartenenta la Ordinul Dragonului, va pune sa se bata moneda cu emblema Ordinului: un dragon si o cruce. Si, intrucat in latineste dragonului i se spune draco, i-a iesit lui Vlad voda porecla „Dracul“ sau „Draculea“. Iar cum apartenenta la Ordinul Dragonului se si mostenea, la fel vor fi chemati, ba in tara, ba de straini, si fiii lui Vlad Dracul, Vlad Tepes si Radu cel Frumos. Asa a ajuns, mai tarziu, sa fie cunoscut Vlad Tepes in toata Europa cu numele de Dracula Voievod. Nu-i asa ca e ciudata povestea?






pus acum 1 an
   
JennyBarnes
Membru

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 1 an
Postari: 73
Narator: Neagu Djuvara

Publicat de: Humanitas

Durata: 34 min

Cunoscutul istoric Neagu Djuvara ne povesteste acum istoria lui Vlad Tepes cu acelasi farmec cu care, nu demult, ne-a vorbit despre Mircea cel Batran sau despre nasterea poporului roman. Chiar de n-ar fi adevarate decat o zecime dintre faptele stiute despre domnitorul roman si tot ar fi fost de-ajuns sa frapeze imaginatia contemporanilor – mai cu seama a celor care au avut de suferit de pe urma lui. Intr-atata incat numele lui Dracula a devenit, cu vremea, un adevarat simbol al cruzimii gratuite, diabolice, iar astazi, noi, oricat ne-am stradui, nu mai putem desfasura suvita incalcita a vietii si faptelor adevarate ale lui Vlad Voda zis Tepes, zis Dracula.


_______________________________________
'Everything you can imagine is real.'

pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: