lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
deea_printesa 24 ani
Femeie
24 ani
Dolj
cauta Barbat
24 - 48 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Robert Louis Stevenson - Straniul Caz Al Dr. Jekyll Si Al Lui Mr. Hyde  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Publicat in 1886, romanul este considerat a fi unul de groaza, cu un substrat filosofic subtil. A fost scris la foc continuu, fara a tine cont de greseli gramaticale sau lexicale, dupa ce Stevenson i-a visat actiunea.

Pornind de la curiozitatea de a intelege dualitatea umana, aceea de a fi in totalitate bun si in totalitate rau in acelasi timp, Dr. Jekyll (un exceptional joc de cuvinte, Jekyll = Je kyll = I kill = eu ucid), pasionat de chimie, creeaza o mixtura de substante care ii da posibilitatea sa devina doi indivizi separati.
Cum nu se poate mai convenabil: un doctor batran si fermecator, adorat de prietenii lui buni, si o infatisare grotesca cu trup chircit si chip inspaimantator ce purta numele de Hyde (a se remarca din nou jocul de cuvinte, Hyde = hide = to hide = a ascunde).

Pe scurt, ca sa ne reamintim despre ce era vorba in roman, asa cum spune Stevenson insusi, „Hyde era raul pur” care ii dadea posibilitatea lui Jekyll sa stea linistit la caldura focului in timp ce Hyde comitea crime. Transformarea din Hyde in Jekyll si din Jekyll in Hyde se petrecea prin simpla inghitire a potiunii magice. Cand insa se culca Jekyll si se trezeste Hyde, doctorul isi da seama ca e pe punctul de a pierde controlul si se hotaraste sa puna punct taraseniei.
Asa ca isi reia, timp de doua luni, cursul normal al vietii de dinaintea periculosului experiment, dar dorinta ratacirii pe drumuri la miez de noapte incepe sa-i sfredeleasca din nou creierul. Astfel ca bea potiunea din nou. De data aceasta situatia scapa de sub control si Hyde abia daca-i mai permite lui Jekyll sa iasa la suprafata.

Chiar daca in acest roman Hyde ne apare ca un adevarat monstru, se pare ca marele romancier a readaptat personalitatea acestuia in versiunea tiparita a volumului, o nuvela ce a fost expusa la Biblioteca Britanica din Londra, demonstrand ca Stevenson a taiat pasaje intregi pentru a-l face pe domnul Hyde mai putin sinistru, mai putin crud si mai putin sexual (au fost eliminate conotatii sexuale, precum “De la o varsta frageda, insa, am devenit in secret sclavul unor anumite pofte” si o inlocuieste cu: “Si intr-adevar cel mai mare defect al meu a fost o anumita buna dispozitie… greu de conciliat cu dorinta mea imperioasa de a merge mereu cu capul sus in fata publicului si a avea un chip mult mai grav decat de obicei.“).

Criticii sunt convinsi ca prima varianta a romanului (arsa de Stevenson dupa ce sotia sa, socata de cele citite, a inceput sa se ingrijoreze ca reputatia sa ca scriitor pentru copii ar avea de suferit in urma publicarii volumului) ar fi fost si cea mai completa de fapt. Hyperliteratura






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: