lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Karlla
Femeie
22 ani
Timis
cauta Barbat
22 - 44 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Manuel Vasquez-Bigi - Doua Sunt Portile Visului  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Romanul de fata, Doua slut portile visului, recent aparut in Mexic, incearca si izbuteste sa confere noi valente artei narative hispano-americane si, poate, sa-i deschida drumuri noi. intreprindere pe cit de grea, pe atit de necesara.

Grea fiindca intr-o perioada de splendoare concentrata, o pleiada de scriitori de statura si puterea creatoare a lui Borges, Sabato, Cortazar, Garcfa Marquez, Vargas Llosa, Carlos Fuentes, constituise intr-un singur deceniu — al saselea — un sistem narativ care dobindise repede prioritate mondiala, datorita unor extraordinare calitati si reusite : crearea unei noi zone existentiale — transrealul — cu zone fierbinti si abordari fascinante (fantastica, mitica, onirica, real-atroce, abisal-problematica) ; explorarea in profunzime a doua teme fundamentale : identitatea esentiala o omului hispanoamerican si revendicarea vehementa a schimbarii rinduielilor carora le este supvts ; inlocuirea relatarii liniare, biografice, cu alta ciclica sau ludic dislocata ; in sfirsit, escaladarea temeritatii expresive printr-o serie de procedee variind de la metaforizarea torentiala la metalimbaj si inventie lingvistica.

Excelenta si larga cuprindere a sistemului2 faceau deosebit de dificile tentativele de innoire si imbogatire a lui. Ele erau totusi necesare pentru a iesi din faza minora care a urmat deceniului culminant Dupa 1970 si pina de curind, arta narativa a continentului a fost afectata de o pierdere de altitudine si viteza, a Intrat intr-un fel de vacanta, oscilind intre divertisment si violenta.






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: