lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
alexxandra la Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Timis
cauta Barbat
24 - 57 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Stanislaw Lem - Solaris  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Solaris (1961) (titlu original Solaris) este un roman science fiction al scriitorului polonez Stanisław Lem.

Romanul povesteste despre imposibilitatea stabilirii unei comunicari adecvate intre specia umana si una non-umana. El reprezinta una dintre explorarile filozofice ale lui Lem pe tema limitarilor antropomorfice ale omului.
Solaris prezinta incercarea esuata a omenirii de a stabili o modalitate de comunicare cu o forma de viata extraterestra de pe o planeta indepartata, Solaris. Suprafata ei este aproape in intregime acoperita cu un ocean care se dovedeste a fi un organism planetar - ceea ce initial par a fi valuri, se vor dovedi echivalentul contractiilor musculare.

Kris Kelvin soseste pe statia de cercetare stiintifica care pluteste deasupra oceanului cu ajutorul generatoarelor anti-gravitationale. Savantii au studiat planeta si oceanul sau decenii la rand, ajungand in cele din urma doar sa inregistreze fenomenele complexe petrecute la suprafata oceanului. Pana la acea data, ei ajunsesera sa clasifice fenomenele cu ajutorul unei nomenclaturi elaborate, fara a intelege sensul lor stiintific real. La putin timp inainte de sosirea lui Kelvin, membrii statiei supun oceanul unui experiment agresiv prin intermediul unui bombadrament cu raze X. Rezultatele experimentului sunt neasteptate, conducand la traume psihologice pentru fiecare individ in parte.In interiorul statiei s-au materializat prezente antropomorfe ce par inocue.

Raspunsul oceanului la aceasta agresiune expune aspectele profunde, ascunse, ale personalitatii savantilor - fara a revela nimic legat de natura oceanului. Atat cat pot fi intelese actiunile oceanului, se pare ca acesta testeaza mintile savantilor confruntandu-i cu cele mai dureroase si reprimate ganduri si amintiri, lucru realizat prin materializarea unui simulacru fizic uman. Kelvin se confrunta cu amintirea sotiei lui moarte si cu vina pentru suicidul ei. Dupa refuzul initial,se vede implicat emotional in aceasta situatie ireala.Apropierea unei persoane care are amintiri,emotii si o capacitate de intelegere(pana in stadiul de a intelege propria conditie de copie creata de Solaris),il duc pe Kevin intre luciditate si nebunie,la o incercare disperata a unui raspuns la propriile incertete.O calatorie interioara care e rezultatul unui lung percurs ce pleaca de la initiativa initiala de a intelege Solaris. Chinurile celorlalti cercetatori sunt mentionate ca ar fi mai rele decat purgatoriul personal al lui Kelvin. Inteligenta oceanului manifesta fenomenele fizice intr-un mod care depaseste capacitatea limitata de explicare a savantilor, lucru care ii deranjeaza pe acestia. Mintea extraterestra de pe Solaris este atat de diferita de perceptia umana a cunoasterii obiective, incat incercarile de comunicare inter-specii sunt sortite esecului. Wikipedia






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: