lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
angel_jo
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 72 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / I.G. Duca - Memorii  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


I.G.Duca s-a nascut in data de 20 decembrie 1879, la Bucuresti, intr-o familie onorabila: Gheorghe Duca, tatal sau, a fost director al Cailor Ferate si al Scolii Politehnice de Poduri si Sosele. Dupa ce, in 1897, termina liceul Sfantu Sava, pleaca la Paris unde, in 1902, isi ia doctoratul in Drept. Tot la Paris, primeste initierea in francmasonerie.

Dupa ce se intoarce in tara, lucreaza pentru scurta vreme ca ajutor de judecator la Tribunalul din Ramnicu Valcea: ca discipol al lui Spiru Haret, dupa trei luni, este numit de Vintila Bratianu ca director al Casei Centrale a Bancilor Populare, care avea drept scop dezvoltarea economiei taranesti. La sfarsitul lui 1907, demisioneaza de la conducerea Casei, se inscrie in PNL si candideaza la alegerile generale: devine deputat la varsta de 28 de ani. In paralel, este director la ziarul liberal ”Viitorul”.

La 31 de ani, dupa moartea lui Spiru Haret (1912),  ii succede acestuia pe functia de ministru al Instructiunii Publice, in cabinetul prezidat de Ionel Bratianu. In aceasta perioada (1914-1918), se imprieteneste cu I.C. Bratianu, ii devine ucenic, iar acesta il ”antreneaza” sa devina lider al PNL. Intre 1918 si 1920, este ministru al Agriculturii si Domeniilor. Din 1922 pana in 1926, ocupa fotoliul de ministru al Afacerilor Externe. In aceasta calitate, se declara sustinator convins al Micii Intelegeri (din care facea parte Romania, Iugoslavia si Cehoslovacia), incercand sa stopeze tendintele revizioniste ale Ungariei care, dupa primul razboi mondial, incepuse sa ridice pretentii pentru retrocedarea Transilvaniei. Este ales presedinte al Comisiei pentru reducerea armamentelor si vicepresedinte al Adunarii Generale a Societatii Natiunilor.

Apropiat al Casei Regale, ii insoteste pe regele Ferdinand si regina Maria in calatoriile lor la Londra si Paris. Dupa moartea regelui Ferdinand, intr-o perioada dificila, marcata de uriase tensiuni politice, accepta portofoliul de ministru de interne in ultima guvernare a lui I.C. Bratianu. La sfarsitul anului 1927, moare si mentorul sau poliltic.  Ca ministru de interne, I.G. Duca se opune cu vehementa tentativelor principelui Carol de a reveni in tara. Dupa moartea lui Vintila Bratianu, la 28 decembrie1930, I.G. Duca este ales presedinte al PNL. Avea 51 de ani. Timp de trei ani,  se ocupa in mod direct de refacerea organizatiilor judetene ale PNL: strabate fara odihna tara, verifica in amanuntime felul in care se propaga ideologia liberala, participa personal la selectionarea membrilor de partid.






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: