lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
mememe12
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 80 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Amos Oz - Pantera Din Subterane  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Pantera din subterane il are ca si protagonist pe Proffi, fiul a doi activisti ce traiau in Ierusalim – ul anului 1947. Proffi avea 12 ani si era membrul unei “celule subterane” pe care el cu inca doi prieteni au format-o! Obiectivul acestei celule era indepartarea de britanici si apoi configurarea unei patrii evreiesti.
Desi copiii pun in aplicare metoda ingenioasa a spionajului, se cred eroi si se bucura de fiecare noutate ce le iese in cale, planurile lor de atac sunt pur copilaresti!

Toate planurile de atac ale copiilor iau o intorsatura neasteptata atunci cand Proffi se simte atras de sergentul Stephen Dunlop, un soldat timid, bland, dar mai ales britanic care vrea sa invete ebraica in schimbul predarii limbii engleze lui Proffi.
Proffi justifica aceasta prietenie ca sansa unica de a culege informatii pentru propria sa agentie secreta care se  numea DOD.
Atunci cand prietenii lui Proffi: Ben Hur si Chita Reznik descopera adevarata prietenie dintre el si sergentul britanic  il considera un tradator si un mincinos. Proffi se simte izolat si singur; simte cum viata lui ajunsese la o rascruce pe care nu stia cum sa o ia, cum sa o primeasca si sa o accepte.

In acelasi timp Ierusalim – ul este asediat de britanici. Constant britanicii cauta in casele evreilor arme, le controleaza amanuntit casele, corespondenta … vietile!
In continuare observam cum Proffi incepe sa fie interesat de femei. Se indragosteste de Yardena, sora de nouasprezece ani a lui Ben Hur. Descoperim un copil de 12 ani ani indragostit lulea, calculand cum ar fi el si sora prietenului sau cel mai bun impreuna la 20, 30, 50,  60, 80 de ani si cand anume, diferenta de 7 ani dintre ei ar fi o piedica in a-si construi un singur drum al propriilor sale vieti!
Apoi descoperim persoanele importante pentru Proffi, cum ar fi domnul Gihon, profesorul sau.
Profesorul sau il considera pe Proffi un copil inteligent si cu perspective largi in viata! Iar credinta profesorului in viitorul luminos al lui Proffi este absoluta.
Limbajul romanului este puternic si de multe ori poetic. Mi-a placut cum Amos Oz reuseste sa inteleaga natura umana, “arunca” umor fin printre randuri si evenimente. Tragicul romanului este insotit de caldura pe care autorul o emana prin personajele sale!
Fundalul naratorului adult seamana mult cu autorul sau. Amos Oz reuseste sa incorporeze in roman punctul de vedere clar si precis al adolescentului Proffi cu privire la viata, razboi, evrei, britanici, lume.

Romanul descrie imaginea unei familii iubitoare (familia lui Proffi) cu studii academice care doreste liniste, pace si echilibru. Familia lui Proffi isi doreste sa fie lasata in pace intr-o patrie a lor (Iersusalim – ul), sa se recupereze de la traumele Holocaustului.
Romanul este plin de impresii senzoriale profunde (relatia fiului cu tatal sau) si imagini superbe (descrierea bibliotecii tatalui sau este lunga, frumoasa si pe moment, mult prea putine cuvinte citite despre o biblioteca).
Cred ca buna dispozitie si caldura pe care autorul le transmite cititorului face din Pantera din Subterane un roman ce deschide curiozitati, frici … ce deschide usa spre AMOS OZ






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: