lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Lolalola
Femeie
22 ani
Cluj
cauta Barbat
26 - 80 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Jokai Mor - Diamantele Negre  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Personajele din Diamantele negre sunt stapanii de azi ai unei lumi de ieri. In fapt noi toti am mostenit o lume de la niste stramosi care au incercat sa salveze ce a fost mai bun de la inaintasii lor,  si toti intr-un fel sau altul lasam o urma si un schelet in acest pamant care ascunde bogatii ravnite generatie de generatie si pentru care s-a varsat sange.

Mor Jokai  nu ne lasa sa cadem in capcana dramei si creeaza pagina cu pagina, capitol cu capitol un roman plin de umor cu personaje expresive si foarte sugestive indiferent de clasa sociala din care fac parte. De la contese si printi din nobilimea maghiara, ca de exemplu contesa Theudelinda si printul Bondavary, la tarani, muncitori in mina, cameriste si servitoare.

Talentul autorului da viata la cel putin cinci  personaje, care  sunt foarte bine inchegate si descrise cititorului, toate diferite, cu destine paralele sau intersectate,  fac din roman o lectura mai mult decat interesanta.

Contesa Theudelinda care s-a retras din lume la castelul ei pentru ca nu si-a gasit idealul, barbatul cu fata rasa si foarte multe calitati care se intind pe cel putin jumatate de pagina, alege sa traiasca fara nici un barbat in preajma ei, oricine de sex masculin fiind interzis la castel. Desi va exista o exceptie, o fata bisericesca, Abatele Samuel, duhovnicul ei.  Aceasta decizie a contesei va creea cea mai mare confuzie si nebunie pe care si-ar fi imaginat-o vreodata, aparitia unor zgomote ingrozitoare plus diverse figuri de stramosi careia contesa le va atribui o origine diavoleasca, considerandu-le fantome in toata regula. Dar se va descoperi cu ajutorul abatelui ca lucrurile nu stateau chiar asa si ca tambalaul din subsolul castelului era iscat din alte pricini pe care va las pe voi sa le descoperiti.

Maniera romantica in care este scris romanul are asadar toate elementele necesare,  fantome, chiar daca nu 100% autentice,  importanta implicarii unui membru al Bisericii Catolice, dueluri intre soti si admiratori, fete bogate si frumoase dar fara noroc in dragoste (marchiza Angela, verisoara contesei Theudelinda), fete sarace frumoase casatorite cu bancheri ambitiosi care in loc sa fie iubite sunt luate drept sclave (Evelin) si eroi de geniu, inteligenti plini de mandrie, neinduplecati in fata farmecelor unei femei, care lupta pentru idealul lor personal de autodepasire (Ivan). In plus ar mai fi capitole cu morti inscenate dar si sicrie ingropate la cererea mortilor care simbolizeaza sfarsitul unei suferinti pe aceasta lume si regretul unei clipe de fericire ratata din mult prea mult orgoliu.

Diamantele negre, fie ca sunt ochii scanteiotori ai Angelei sau Evelinei, fie ca sunt carbunii pentru care traieste Ivan in mina lui, reprezinta tot atatea motive pentru care un personaj romatic alege sa dedice fiecare minut al existentei sale pentru a-si implini destinul spre recunoastere, pe care el considera ca este indreptatit sa o primeasca de la contemporani. (booknation.ro)






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: