lecturaaz
Lista Forumurilor Pe Tematici
lecturaaz | Inregistrare | Login

POZE LECTURAAZ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Dulci-k 22 ani
Femeie
22 ani
Giurgiu
cauta Barbat
22 - 45 ani
lecturaaz / ➡️📖 BIBLIOTECA 📖⬅️ / Jokai Mor - Omul De Aur  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 1543


Omul de aur (in maghiara Az arany ember) este un roman social scris de Mór Jókai si publicat pentru prima oara in anul 1872. El a aparut mai intai in foileton in cotidianul A Hon („Patria”) din Pesta, apoi in cinci volume editate de Editura Athenaeum din Pesta. Dramatizarea romanului a fost realizata de insusi Jókai si pusa in scena in anul 1884.

Potrivit celor afirmate de Jókai in postfata editiei definitive a scrierii (1896), romanul este inspirat dintr-o poveste adevarata pe care autorul a auzit-o in copilarie de la sora bunicii materne. Tema romanului o reprezinta cautarea fericirii, fiind puse in opozitie romantismul dragostei si realismul brutal al vietii sociale. Negustorul de grane Mihaly Timar din Komarom, personajul principal, este un om bogat si norocos care, in ciuda succesului obtinut in afaceri si in viata sociala, se simte totusi nefericit. In cele din urma, isi paraseste averea si traiul confortabil si se muta pe o insula nou formata pe Dunare („insula nimanui”), unde traieste fericit alaturi de iubita sa, Noémi.

Romanul s-a bucurat de o mare popularitate la vremea publicarii sale si ulterior, fiind tradus in mai multe limbi straine si ecranizat de patru ori pana in prezent. Omul de aur este cel mai cunoscut si mai citit roman al lui Jókai, influentand operele literare ulterioare ale mai multor scriitori maghiari.

Perioada 1860-1875 este considerata de istoricii literari drept cea mai fecunda perioada a lui Mór Jókai, in care au aparut cele mai valoroase opere literare ale scriitorului maghiar. Jókai a dobandit atunci o popularitate imensa, fiind considerat cel mai mare scriitor maghiar al epocii.






pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la

SUSTINE EXISTENTA ACESTUI FORUM PRINTR-O DONATIE: