Admin
Administrator
Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 1632
|
|
Scris in trei saptamani, in 1947, va ramane o opera de sertar, fiind pregatit pentru tipar, la indemnul lui Ovidiu Constantinescu si Liviu Calin, abia dupa . inainte de publicare, volumul circula in manuscris, fiind remarcat, printre altii, de Petru Comarnescu, Mircea Eliade, Ion Caraion, Monica Lovinescu, Paul Celan, Roger Caillois, Alain Robbc-Grillet.
Este tradus in Franta, in 1995, an in care i se decemeaza la _ Roma Premiul International al Uniunii Latine.
In anul urmator este tradus in Olanda, apoi in Germania (1997) si in Spania (1998). In 1997 romanul a fost tiparit la editura Cartea Romaneasca din Bucuresti.
Destinul literar al romanului lui Alexandru Vona Ferestrele zidite reprezinta una dintre imaginile simptomatice si absurde ale degradarii valorilor intr-un spatiu agresat de un regim politic pervertit. Ultimul laureat al premiului Fundatiilor Regale, Alexandru Vona pleaca in 1947 la Paris lasand in tara manuscrisul romanului, a carui aparitie va fi astfel intarziata cu aproape cincizeci de ani. intr-o retorica a virtualitatii, textul lui Alexandru Vona , recuperai si oferit tiparului dupa o jumatate de secol, incita la reflectii asupra unui aii (posibil si ratat) destin al literaturii romane a ultimelor decenii.
Rezultat al unui impuls scriptural - conform marturisirilor autorului - aproape inexplicabil, textul "se scrie" pe sine, forteaza granitele limbajului si perceptiei si isi organizeaza propriile serii motivice si viziunea, inscriindu-se (desi dificil de clasificat) intre suprarealism si onirism (I. Pop), intre viziunea romantica si halucinoza modernista, intre existentialism si gotic (I. Vartic) si se raporteaza la o familie de spirite inrudite cu putini reprezentanti in peisajul literar autohton, dar desemnand o ilustra casta in literatura europeana. Din magma materialului epic al romanului trama se contureaza difuz, ca un element secundar in economia textuala.

|
|
pus acum 2 ani |
|